Tarih: 22.11.2017 08:59

ABD, Kuzey Kore´ye karşı yaptırımlarını genişletti

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD Hazine Bakanlığı´ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD Başkanı Donald Trump´ın dün Kuzey Kore´yi 'teröre destek veren devlet' statüsüne almasının ardından ülkenin ticaret faaliyetlerini kısıtlamak için 1 kişi, 13 şirket ve 20 gemi hakkında yaptırım kararı alındı.

'Yaptırım kararının, Kuzey Kore´nin yasa dışı balistik füze ve nükleer silah programları için kullandığı gayri meşru finansmanı kesmek' için alındığı ifade edilen açıklamada, yaptırım uygulanacak kişi ve kuruluşların Kuzey Kore´yle uzun yıllara dayanan ticari ilişkileri olduğu vurgulandı. 

ABD´nin kara listesine eklenen 13 şirketten bazılarının Çin´de faaliyet göstermesi dikkati çekerken, açıklamada bunlardan Dandong Kehua Economy & Trade, Dandong Xianghe Trading ve Dandong Hongda Trade isimli üç şirketin Ocak 2013 — Ağustos 2017 arasında Kuzey Kore´ye toplam 750 milyon dolarlık mal ticareti gerçekleştirdiği bilgisine yer verildi.

´EKONOMİK BASKIYI EN ÜST DÜZEYE ÇIKARMAYA KARARLIYIZ´

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, konuya ilişkin açıklamasında, 'Uluslararası barışı ve güvenliği tehdit etmeye devam eden Kuzey Kore´yi dış ticaret ve gelir kaynaklarından mahsur bırakarak ekonomik baskıyı en üst düzeye çıkarmaya kararlıyız.' ifadesini kullandı.

Trump da Kuzey Kore´yi 'teröre destek veren devletler' listesine eklediğini açıkladığı konuşmasında ülkeye 'en üst düzeyde yaptırım uygulanacağını' söylemişti. 

Uzmanlar, Kuzey Kore´ye uygulanacak ek yaptırımların aralarında bankalarda olmak üzere daha fazla Çinli şirketi hedef alabileceğini öngörüyor.

Kuzey Kore, ABD´nin 'teröre destek veren ülkeler' listesinde İran, Sudan ve Suriye´nin ardından dördüncü sırada yer alıyor. Söz konusu listeye ikinci kez eklenen ülke, George W. Bush tarafından 2008´de çıkarılmadan önce 20 yıl listede kalmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —