• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

ABD-Meksika Sınırı Köstebek Yuvası

ABD-Meksika Sınırı Köstebek Yuvası

Yasadışı ürünlerini Amerikan pazarına sokmaya çalışan uyuşturucu kaçakçıları, Amerika-Meksika sınırının altına kazdıkları geniş ve sofistike tüneller dahil her türlü gizli yolu kullanıyor.

 

Yasadışı ürünlerini Amerikan pazarına sokmaya çalışan uyuşturucu kaçakçıları, Amerika-Meksika sınırının altına kazdıkları geniş ve sofistike tüneller dahil her türlü gizli yolu kullanıyor. Bu gizli tüneller, yasadışı uyuşturucu akışını durdurmanın ne kadar zor olduğunu gözler önüne seriyor.

Amerika-Meksika sınırındaki 220´den fazla tünel, 1990´lardan beri yasadışı uyuşturucu ticaretinde kullanılıyor. Bu tünellerden 60´ı Amerika Gümrük ve Sınır Muhafaza Dairesi´nin San Diego ofisinin teftiş bölgesinde bulunuyor.

Daire Sözcüsü Jose Hernandez, bu bölgenin kaçakçılara neden çekici geldiğini anlatıyor: “Burası bir sanayi bölgesi. Buradan günün her saatinde tırlar geçer. Uyuşturucu kaçakçıları, aslında herkesin gözünün önünde olan yerlere saklanıyor.”

Amerika tarafında hiç kesilmeyen tır sesi ve Meksika tarafında yoğun kent inşaatı, 2009´da ortaya çıkarılan bitmemiş tüneller gibi gizli tünellerin kazılmasını kolaylaştırmış. Uyuşturucu kaçakçıları, tünel inşaatında masraftan kaçınmıyor, tek bir tünel için 2 milyon dolar harcayabiliyor: “Şu anda 20 metre derinlikteki Galvez tünelindeyiz. Bu tünel oldukça sofistike. Ray, ışık ve hatta telefon sistemi bile var.”

Sınır duvarının altında kazılan 70 metre genişliğindeki tünel, bitmeden ortaya çıkarılmış. Sınır Muhafaza Dairesi, bu tünelleri ortaya çıkarmak için yeraltına sızan radarlar ve alıcılar gibi sofistike araçlar kullanıyor.

Lance LeNoir, San Diego Tünel Önleme Ekibi´ni yönetiyor. Ekip üyelerine “tünel fareleri” adı veriliyor. LeNoir, kaçakçıların tünelleri esrar taşımak için kullandığını söylüyor. Esrar büyük hacimli bir uyuşturucu. Ayrıca keskin kokusuyla, gümrük kontrol noktalarında ve havaalanlarındaki narkotik köpeklerine yakalanıyor.

Esrar kaçakçılığı, sınır polislerinin bütün zamanını alıyor: “Meksika´da 13 kişi yakaladılar. Tünelin girişini, bir tuvaletin altında buldular.”

Keşfedilen tüneller, Amerikalı yetkililer tarafından kapatılıyor: “Tünel bulduğumuzda, başlangıç noktasının üzerine çarpı işareti koyuyor ve tüneli çimentoyla dolduruyoruz.”

2007-2015 yılları arasında, İç Güvenlik Bakanlığı, tünellerin çimentoyla doldurulması için 8 milyon 700 bin dolar harcadı. Meksika İç Güvenlik Bakanlığı ise farklı bir yöntem kullanıyor: “Tünelin girişini genellikle çöp yığınlarıyla kapatıyorlar.”

Ancak sorunu geçici süreyle çözen bu yöntem, Meksika´yla Amerika arasında tartışmaya yol açıyor. Meksika tarafında en az altı tünel daha kaçakçılar tarafından yeniden açıldı. Ancak Meksika hükümeti, çimento kullanacak parası olmadığını öne sürüyor.

Amerika ve Meksika, tünellerle kaçakçıların engellenmesi için işbirliğini sürdürüyor. Amerika, uyuşturucu kaçakçılığını, ülkenin kamu sağlığına ve güvenliğine tehdit olarak görüyor.



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor