Tarih: 15.02.2017 16:50

ABD, NATO üyelerini savunma bütçelerini artırmaya çağırdı

Facebook Twitter Linked-in

 

Amerika Birleşik Devletleri´nin yeni Savunma Bakanı James Mattis Brüksel´de düzenlenen NATO zirvesine katıldı. Toplantılarda ittifak üyelerinin savunma harcamaları ve terörle mücadele konusu masaya yatırıldı.

Mattis, ittifak üyelerini savunma bütçelerini artırmaya çağırdı:

“2014 yılında yaşanan olaylar uyarıcı mahiyette. Güvenlik risklerine karşı koyacak şekilde hazırlanmaya devam etmeliyiz. İttifak ABD için her zaman sarsılmaz bir dayanak olacak.”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Washington´ın taahhütlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi:

“Karşı karşıya bulunduğumuz tehlikeler son derece karmaşık ve herkesin çabasını gerektiriyor. Ne Avrupa, ne de Kuzey Amerika tek başına bunun üstesinden gelemez. Bundan dolayı ABD´nin transatlantik bağla ilgili taahhütlerini taktir ediyorum.”

Ukrayna krizinin patlak verdiği 2014´te alınan karar doğrultusunda NATO üyelerinin savunma bütçesini on yıl içinde GSYİH´nın yüzde 2´si seviyesine çıkarması hedefleniyor.

ABD, İngiltere, Polonya, Yunanistan ve Estonya yüzde 2 hedefine ulaştı. Letonya, Litvanya ve Romanya ise hedefe çok yakın konumda.

Amerikan Başkanı Donald Trump daha önce yaptığı açıklamalarda NATO üyelerini eleştirerek, mali yükü paylaşmamakla suçlamıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —