Tarih: 19.02.2016 20:16

ABD ´nin Gerçeği Görmesini Bekliyoruz

Facebook Twitter Linked-in

 

CNN

ARWA DAMON (Muhabir): Türkiye, YPG ve PKK´yı temelde aynı şey olarak görüyor. Burada olanlar ve Türkiye´nin bu saldırıdan YPG´yi sorumlu tutması temelde, ABD´nin Suriye´deki kilit bir müttefikinin, ABD´nin bir diğer kilit müttefiki olan Türkiye´ye saldırı düzenlediği anlamına geliyor. Başbakanlık Basın Müşaviri´ne bunun muhtemelen daha önce hiç olmadığı kadar kritik olan Türk-Amerikan ilişkileri bakımından ne anlama geldiğini sorduk.

OSMAN SERT (Başbakanlık Basın Müşaviri): ABD ile ilişkiler, Türkiye için elbette çok önemlidir, bunu inkâr edemezsiniz. Ancak şunu gerçekten merak ediyorum, tam da şu köşede 28 Türk vatandaşı PYD tarafından öldürüldü. Amerikalı dostlarımızın PYD´nin bir terör örgütü olduğuna inanması için daha kaç Türk vatandaşının YPG, PYD, PKK tarafından öldürülmesi gerekiyor?

DAMON: ABD´den ne yapmasını istiyorsunuz? Türkiye ile diğer gruplar arasında bir seçim yapması mı gerekiyor?

SERT: Bakın, bu konuda seçimlerini yapmaları gerekiyor. Elbette Amerikalı dostlarımızla konuşmaya ve görüşmeye devam edeceğiz. Bu gerçeği görmelerini bekliyoruz. Suriye´de YPG´nin IŞİD´e yani DAEŞ´e karşı mücadele ettiğini söylüyorlar; bu büyük bir yalan Arwa, bu bir yalan.

DAMON: Türkiye kendisini bu ve benzeri tehditlere karşı güvenceye almak için bundan sonra ne yapacak ve siyasi olarak içinde bulunduğu durumda nasıl bir seyir izleyecek?

SERT: Bildiğiniz gibi Suriye´nin kuzey sınırını vuruyoruz. Uluslararası toplum bize bu top atışlarını durdurma yönünde çağrılarda bulunuyordu. Umarım bunu neden yaptığımızı artık görüyorlardır. Bunu yapmaya devam edeceğiz. Türkiye, kendi güvenliğini ve vatandaşlarının güvenliğini korumak bağlamında tüm meşru haklara sahiptir. Elbette bu terör örgütünü durdurmak için ülke içinde de gerekli güvenlik tedbirlerini alacağız. Fakat aynı zamanda sınır ötesinde de bazı şeyler yapacağız. Türkiye bu konuda neyi, nerede, nasıl, ne zaman yapması gerektiğini bilir.

DAMON: Sınır ötesinden kastınız, sınır ötesine karadan asker göndermek mi?

SERT: Bakın, bu konuda tek taraflı olarak harekete geçmek istemiyoruz. Gerekli tedbirleri almak için müttefiklerimizle görüşüyoruz. Yıllardır uçuşa yasak bölge, güvenli bölge, güvenlik bölgesi- artık adına ne derseniz- olsun diye sesimizi yükseltiyoruz. Bu ne kadar geç yapılırsa herkes için bedeli o kadar büyük olacaktır.(ABD,CNN-18 Şubat 2016




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —