Tarih: 18.08.2016 16:34

ABD: Nükleer silahlar Türkiye´de güvende, geri çekmeyi düşünmüyoruz

Facebook Twitter Linked-in

New York´ta yabancı gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Hava Kuvvetleri Bakanı Deborah Lee James, son haftalarda dile getirilen nükleer silah iddialarına yanıt verdi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gerginleşen Türkiye-ABD ilişkilerinin yarattığı ortamda İncirlik Üssü´ndeki B61 nükleer bombardıman silahlarının güvenliği konusunda endişe duymadıklarını ifade eden James, silahların Türkiye´de güvende olduğunu belirtti. 

´GELİŞMELERİ İZLİYORUZ´

´Yaşananlara rağmen Türkiye hala bizim stratejik ortağımız ve İncirlik´teki 50 kadar B61 hidrojen bombasının güvende olduğunu düşünüyoruz. Onları geri çekmeyeceğiz. Tabiki 15 Temmuz´un ardından komuta kademesindeki pek çok general tasfiye edildi, yerine etkili yeni liderlerin gelmesi zaman alacaktır. Şimdilik yeni gelişmeleri izliyoruz. Daha sonra değerlendireceğiz' diyen James, Türkiye´deki İncirlik üssünün IŞİD ve terör örgütleriyle savaşta etkin bir rol oynamaya devam ettiğini söyledi.

DÜŞÜNCE KURULUŞLARI KARŞI ÇIKMIŞTI 

Geçen haftalarda ABD´li bazı düşünce kuruluşları ABD´nin Avrupa ve İncirlik´teki nükleer silahları geri çekmeyerek kumar oynadığını iddia etmişti. Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü´nden Jeffrey Lewis, 'Bu silahları kendi ülkesini bombalamak suçundan yargılanan bir generalin daha önce yönettiği bir üste tutmaya devam etmek ne kadar akıllıca?' diye sormuştu.

​Stimson Center´dan Laicie Heeley de, ABD´nin İncirlik Üssü´nde bulunan 50 kadar nükleer silah ve bombanın kontrolünü kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu, bu silahların kaderinin belirsiz olduğunu söylemişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —