• BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88

ABD ordusunun F-35´i Afganistan´da kullanması zaman kaybı´

ABD ordusunun F-35´i Afganistan´da kullanması zaman kaybı´

ABD basını, en pahalı avcı uçaklarından biri olan F-35´in Afganistan´da ilk kez savaş koşullarında kullanılmasına tepkili. National Interest (NI), bunun yanlış bir halka ilişkiler girişimi ve vakit kaybı olduğunu yazdı.

 

ABD ordusu, Türkiye dahil 9 ülkenin müdahil olduğu Müşterek Saldırı Uçağı (Joint Strike Fighter) projesi kapsamında geliştirilen F-35 Lightning II uçağını Afganistan´daki Taliban hedeflerine hava saldırısında ilk kez savaşta kullanmıştı. 

National Interest´te yayınlanan makalede '115 milyon dolara mal olan süper pahalı görünmez avcı uçağını kullanarak Ak-47 ve roketatarların vurulması, halktan toplanan vergileri en iyi şekilde kullanma yöntemi değil' dendi.

F-35´in Afganistan´daki hedefleri sırasıyla 19 ve 22 bin dolar değerindeki GBU-12 ve GBU-32 JDAM tipi bombalarla vurduğunu belirten NI yazarı Paul Szoldra, Afganistan´da söz konusu operasyon için kullanılabilecek çok sayıda ABD uçağı varken F-35´lerin bölgeye intikal ettirilmesine anlam veremediğini vurguladı.

Hava saldırısının düzenlendiği gün ABD Savunma Bakan Yardımcısı Patrick Shanahan´ın Pentagon´a zaman ve nakitten tasarruf için yöntemler bulma çağrısı yaptığını anımsatan Szoldra, 'Görünen o ki, Sir bir yöntem bulamadı' diyerek Shanahan´ı iğneledi.

Amerikan deniz piyadelerine bağlı bir F-35B Lightning´in, perşembe günü USS Essex amfibik saldırı gemisinden havalanarak Afganistan´daki Taliban hedeflerine hava saldırısı düzenlediği açıklanmıştı.

Böylece uzun yıllardır geliştirilen ve ne kadar başarıya ulaşıldığı soru işareti teşkil eden 5. nesil hayalet savaş uçağı F-35, ABD tarafından ilk kez savaşta kullanılmış olmuştu.

1990´ların sonunda ABD, Kanada, İngiltere, İsrail, Türkiye, İtalya, Japonya, Güney Kore ve Avustralya tarafından başlatılan Müşterek Saldırı Uçağı projesi kapsamında ilk F-35 uçuşu 2006´da gerçekleştirilmişti. Denemelerde yaşanan sorunlar, gecikmeler ve aşırı harcamalar nedeniyle ABD Kongresi üyeleri tarafından eleştirilen F-35 programı, ABD ile Türkiye arasındaki krizin de aksesuarlarından birine dönüşmüştü.



20° / 11.9°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor