• BIST 100

    10643,60%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

´ABD, Ortadoğu´daki başrolü Rusya´ya kaptırıyor´

´ABD, Ortadoğu´daki başrolü Rusya´ya kaptırıyor´

ABD´de yayın yapan Defence One sitesindeki analizde, ABD Başkanı Barack Obama´nın dış politika doktrininin Ortadoğu´da stratejik hatalarla karşı karşıya kaldığı ve bunun sonucunda Rusya´nın bölgede oynadığı rolün giderek daha fazl

 

Defence One yazarı Martin Indyk, ABD´nin Irak ve Afganistan´daki uzun süren operasyonlarda çok kan ve para kaybettiğini, bu nedenle Obama´nın Suriye´deki askeri müdahaleyi asgari seviyede tuttuğunu kaydetti.

´RUS OPERASYONLARI, ABD´NİN GÜCÜNÜ AŞAĞIYA ÇEKTİ´

Rusya´nın ise Hava-Uzay Kuvvetleri´nin başarılı operasyonuyla Washington´un bölgedeki domine edici rolünü aşağıya çektiğini belirten Indyk, Obama´nın dış politika doktrinin bedelini bu şekilde ödeyeceğini vurguladı.

´ABD, ORTADOĞU´DAKİ 50 YILLIK SORUMLULUKTAN FERAGAT ETTİ´

'Obama´nın Ortadoğu´ya askeri müdahalede bulunmama kararı alması, ABD´nin 50 yılı aşkın süredir üstlendiği bölgedeki düzeni korumaya yönelik dominant güç sorumluluğundan feragat etmesini beraberinde getirdi' ifadelerini kullanan Indyk, 'ABD başkanının kararsızlığı, Rusya´nın Ortadoğu´da ABD´yi geride bırakması için tüm koşulları hazırladı. Obama´yı Suriye´ye askeri operasyon düzenleme ikileminden kurtaran kişi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad´ı kimyasal silahları imha etmeye ikna eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oldu. Ardından Rusya, diplomasi yardımıyla İran krizinin çözümünde de rol oynadı' diye belirtti.

´ABD´NİN YERİNİ RUSYA VE İRAN DOLDURDU´

Indyk, yazısının sonunda, 'Washington´daki eleştirmenler, Obama´nın doktrininde stratejik hatalar bulunduğunu söylüyor. Rusya ve İran´ın bölgede ABD´den geriye kalan boşluğu doldurduğuna dikkat çekiyorlar. Birçoğu, söz konusu doktrini ABD´nin ahlaki değerlerine ihanet olarak görüyor. Bu nedenle, Ortadoğu´daki birçok ülkenin Kremlin ile ortak dil bulma çabası şaşırtıcı değil' değerlendirmesinde bulundu.

 



22.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor