Tarih: 20.01.2018 09:08

ABD Savunma Bakanı: Çin ve Rusya terörden daha büyük tehdit

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD Başkanı Donald Trump´ın ulusal güvenlik strateji belgesini açıklamasının ardından ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ulusal savunma stratejisi belgesi hakkında açıklamalarda bulundu. ´´Teröristlerin peşine düşme seferberliğini devam ettireceğiz. Ama artık Amerikan ulusal güvenliği, öncelikle terörizme değil, büyük güç rekabetine odaklanacak´´ diyen Mattis, ´kendi otoriter modellerine uygun bir dünya yaratmak isteyen revizyonist güçler´ diye nitelediği Çin ve Rusya´dan giderek büyüyen tehditlerle karşı karşıya olduklarını iddia etti. 

ASYA-PASİFİK, AVRUPA VE ORTADOĞU´DA ASKERİ REKABET

Amerikan askeri gücünün saldırganlığı geri püskürtmek için rekabete gireceği üç ana bölgeyi Asya-Pasifik manasında İndo-Pasifik, Avrupa ve Ortadoğu diye sıralayan Pentagon şefi, diğer yandan askeri harcamaların, silahlanmanın daha da artacağına işaret eden şu itirafta bulundu:

´REKABET GÜCÜMÜZ ERİYOR´

´´Ordumuz hala güçlü ama rekabet avantajımız savaş halinin her alanında —hava, kara, deniz, uzay ve siber alem- erozyona uğradı ve uğramaya da devam ediyor.´´

´EN UZUN VE KÖTÜ GÜNÜNÜZ´ 

'Amerika´nın demokrasi deneyimini tehdit edenlere söylüyorum: Bize meydan okursanız en uzun ve en kötü gününüz olur´´ çıkışında bulunan ´kuduz köpek´ lakaplı emekli general, küresel istikrardan söz ederken ana tehdit olarak Kuzey Kore ve İran´ı gösterdi:

´PYONYANG VE TAHRAN DA TEHDİT´

´´Kuzey Kore ve İran gibi haydut rejimler, bölgesel ve hatta küresel istikrarı tehdit eden yasadışı eylemlerde bulunmakta ısrar ediyor.´´

MOSKOVA ÜZÜNTÜ AÇIKLADI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Moskova´nın ABD´nin yeni savunma stratejisinde Rusya ve Çin´in tehdit olarak görülmesinden üzüntü duyduğunu, fakat buna rağmen Washington´la diyaloğa hazır olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nde (BMGK) düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Lavrov ´´Prensip olarak normal bir diyalog sürdürmek, uluslararası hukuku temel almak yerine ABD´nin bu tür çatışmacı kavramlar üzerinden liderliğini kanıtlamaya çalışmasından üzgünüz” diye konuştu.

LAVROV: HER ŞEYE RAĞMEN DİYALOG

Her şeye rağmen Rusya´nın diyaloğa hazır olduğuna dikkat çeken Lavrov, ´´ABD´de stratejik istikrarın korunması, bu istikrarın karşısına çıkacak tüm risklerin üstesinden gelinmesi gerektiğini ve bunun Rusya ile ABD arasında işbirliği olmadan mümkün olmadığını anlayan birçok aklı başında kişinin olduğundan eminim´´ dedi.

‘İKİLİ İLİŞKİLERİN İYİLEŞMESİ TRUMP´IN ABD´DEKİ ENTRİKALARIN ÜSTESİNDEN GELME YETENEĞİNE BAĞLI´

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Moskova ile Washington arasındaki ilişkilerin düzelme perspektifinin ABD Başkanı Donald Trump´ın ülkedeki siyasi entrikalarla baş etme yeteneğine bağlı olacağını söyledi. Lavrov, “Kazakistan Devlet Başkanı´nın ve diğer ülkelerin liderlerinin Rus-Amerikan ilişkilerini şimdikine göre daha iyi durumda görme isteği, arabulucuların kalitesine bağlı bir şey değil. Bu her şeyden önce ABD´nin eşit ve karşılıklı saygıya dayalı temel üzerinde görüşmeye hazır olmasına ve (ABD Başkanı Donald) Trump´ın kendisine yönelik ve Rusofobi kozunun kullanıldığı iç siyasi entrikalara açıkça karşı koyabilme yeteneğine bağlı” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —