• BIST 100

    10045,7%-0,37
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,72% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2408,87% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

ABD Savunma Bakanı: IŞİD gitti diye Suriye´den çekilecek değiliz

ABD Savunma Bakanı: IŞİD gitti diye Suriye´den çekilecek değiliz

Brüksel´deki NATO toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, IŞİD´i yenildi diye ABD güçlerinin derhal Suriye´den çekilmeyeceğini söyledi.

 

NATO Savunma Bakanları Toplantısı´nın ardından basına konuşan Pentagon şefi, Suriye´nin tam olarak IŞİD´den temizlenmesinin ardından da ABD´nin ülkeden hemen ayrılmayacağına belirtti. 

´YEREL GÜÇLER DESTEKLENECEK´

´´´İyi, madem IŞİD gitti, o zaman hadi biz de çekilelim´ diye düşünecek değiliz´´ çıkışını yapan Mattis, şöyle devam etti:

´´Yapmanız gereken yerel yönetim meclislerini desteklemek, yerel güvenliği destekleyeceksiniz ki siz çekildiğinizde onlar (IŞİD) hemen geri dönmesin.´´ 

IŞİD´e karşı operasyonların devam edeceğini ve tekrar güçlenmesinin engelleneceğini dile getiren Mattis, 'Tüm dünyada IŞİD´i yok etmek için kararlı çabalarımızı sürdüreceğiz´´ dedi.

ESAD´LA DEĞİL IŞİD´LE SAVAŞMAK İÇİN

Mattis, ´ABD´nin Esad rejimiyle savaşma ihtimalinin bulunup bulunmadığı´ sorusunu da 'Biz IŞİD´le savaşmak için Suriye´deyiz. Bunu birçok kez açık bir şekilde dile getirdik´´ diye yanıtladı. 

ABD Başkanı Donald Trump, nisanda Suriye´den hızla çekileceğini söylediğinden beri kendi icraatlarının da etkili olduğu gelişmeler sonucunda kısa vadede çekilmeme noktasına geldi. Trump, son açıklamalarında, ´güçlü ve kalıcı iz bırakana dek ABD güçlerinin Suriye´de kalacağından´ söz etti.

´GÜNEYDE IŞİD, DOĞUDA RUSYA…´ 

Pentagon şefi, NATO´nun üye ülkelere yönelik tehditlere karşı caydırıcılığını güçlendirdiğinden de söz edip 'Ortak güvenliğimize yönelik tehditler azalmadı. Güneyde IŞİD, doğuda ise artan Rus agresifliği ve hibrit tehditler varlığını sürdürüyor´´ diye konuştu.

ABD SAVUNMA BAKANI´NDAN TÜRKİYE´YE ÖVGÜ 

Mattis, NATO toplantısında Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile yaptığı görüşme hakkında da açıklama yayımladı.

Pazartesi günü ABD-Türkiye Dışişleri Bakanlarının YPG´nin Menbiç´ten çekilmesine ilişkin yol haritasını onaylamasına da atıf yapılan açıklamada şöyle denildi:

´´Mattis, Türkiye´nin güvenlik endişelerine karşılık verecek şekilde Menbiç´te sürdürülebilir uzun vadeli düzenleme geliştirmek için Suriye´de yürütülen iki taraflı çabaları övdü.´´ 



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor