• BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,29% 0,17
  • EURO

    34,84% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2445,22% 0,54
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00

ABD Savunma Bakanı Mattis: Bölgede nerede sorun varsa orada İran´ı göreceksiniz

ABD Savunma Bakanı Mattis: Bölgede nerede sorun varsa orada İran´ı göreceksiniz

Suudi Arasbistan´ın başkenti Riyad´daki ilk açıklamalarında Yemen üzerinden İran´ı suçlayan Mattis, yine İran´ı hedefine aldı. Mattis, Suudi Arabistan temaslarının ardından Mısır´a geçti.

 

Mattis, Suudi Arabistan ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede istikrarın sağlanması için İran´ın nüfuz alanını genişletme adımlarının engellenmesi gerektiğini savundu.

´BÖLGE İSTİKRARININ SARSILMASINDA İRAN´IN ROLÜ VAR´

Yemen´deki krize çözüm bulma çabalarına değinen Mattis, 'Bölge istikrarının sarsılmasında İran´ın rolü var. Ancak İran nüfuzunu önlemek için Birleşmiş Milletler kontrolünde gerçekleşecek müzakerelerle Yemen´deki ihtilafları çözüme kavuşturmak gerekir' diye konuştu. 

Mattis, İran´ın girişimlerinin Yemen ile sınırlı olmadığını vurgulayarak, 'Bölgede nerede bir sorun varsa bakın İran´ı göreceksiniz. İran´ın başka bir ülkenin istikrarını bozma ve Lübnan´daki Hizbullah gibi grupları oluşturma yönündeki çabalarını boşa çıkarmamız gerekir' ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan´a salı günü giden Mattis, dün Kral Selman bin Abdulaziz ve İkinci Veliaht Prens Savunma Bakanı Muhammed bin Selman ile bir araya gelmişti.

KAHİRE´DE SİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Savunma Bakanı ardından 23 Nisan´a kadar sürecek Ortadoğu ve Afrika turu kapsamında ikinci durağı olan Mısır´a geçti. 

Mattis, Donald Trump döneminde ABD-Mısır ilişkilerinin iyileşmeye başladığı bir atmosferde Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüştü.

ABD´nin Mısır´a yaptığı yıllık 1.3 milyar dolarlık askeri yardım Sisi´nin devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan destekçilerine yönelik insan hakları ihlalleri gerekçesiyle eski Başkan Barack Obama döneminde askıya alınmıştı. 

Ancak Trump bu yardımın süreceği mesajını vermişti.

Mattis´in gündeminde Sina´da IŞİD´e bağlı örgüt üyeleriyle mücadelenin yanı sıra cihatçıların Libya-Mısır sınırını geçmesinin önlenmesi konuları var.

Mattis, Mısır´ın ardından sırasıyla İsrail, Katar ve Cibuti´yi ziyaret edecek.



17.8° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor