Tarih: 01.02.2019 10:35

ABD Senatosu, Suriye ve Afganistan´dan çekilme karşıtı tasarıyı onayladı

Facebook Twitter Linked-in

 

Senatodaki hem Cumhuriyetçi hem Demokrat üyelerden destek toplayan tasarıda, Suriye ve Afganistan´daki İslami militan gruplarının ABD ulusal güvenliğine ´ciddi bir tehdit´ oluşturmaya devam ettiği belirtildi. 

Her iki ülkede de IŞİD ve El Kaide´yle mücadele konusunda aşama kaydedildiği ifade edilen tasarıda, ABD güçlerinin tedbir alınmadan ´aceleci bir şekilde çekilmesi´ durumunda bölgenin istikrarsızlaşabileceği ve ´oluşacak boşluğun İran veya Rusya tarafından doldurulabileceği´ savunuldu.

Bağlayıcılığı bulunmayan tasarıda ayrıca, ABD yönetimine Suriye ve Afganistan´daki Amerikan askerlerinin herhangi bir ´ciddi çekilmesi´ öncesinde, militan gruplarının ´kalıcı bir yenilgiye uğratıldığına´ dair koşulların doğrulanması talebinde bulunuldu. 

 
Tasarının mimarı Cumhuriyetçi Senatör McConnell, 'Tasarı Suriye ve Afganistan´daki çatışmalardan aceleci bir çekilmenin tehlikesini tanıyor ve her iki ülkenin temelindeki çatışmalara diplomatik katılım ve politik çözümler getirilmesi ihtiyacını vurguluyor' ifadelerini kullandı. 

ABD Başkanı Donald Trump, 'IŞİD´e karşı mücadeleyi kazandık. Onları yendik, hem de fena yendik. Artık askerlerimizin eve dönme zamanı' diyerek ABD askerlerinin Suriye´den çekileceğini duyurmuştu.

Öte yandan ABD´nin Afganistan´da 14 bin askeri bulunurken, Trump yönetiminin bu sayıyı 7 bine düşüreceği belirtiliyor. ABD yönetiminin Taliban´la yürüttüğü müzakerelerde ele alınan ve geçtiğimiz hafta ´çerçeve bir taslak üzerinde anlaşıldığı´ belirtilen anlaşmanın önemli maddelerinden birisinin ABD askerlerinin Afganistan´dan tamamen çekilmesi olacağı bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —