Tarih: 05.08.2016 13:46

ABD Suriye Barışı Konusunda Rusya´ya Güvenmiyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Başkan Barack Obama, Suriye´deki iç savaşı sona erdirme konusunda bir ortak olarak Rusya´ya güvenilemeyeceğine işaret etti.

Pentagon´da Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına katılan Obama, IŞİD´le mücadele konusunun görüşüldüğü toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Rusya´ya ve (Devlet Başkanı) Vladimir Putin´e güvenebileceğimizden emin değilim” diyen Obama, Suriye´de gerçek anlamda ateşkes sağlanmasından emin olunması gerektiğini söyledi.

Obama Rusya´nın Suriye´deki şiddet olaylarını durduramayacağının altını çizerek buna gerekçe olarak, “Ya (Rusya) bunu istemiyor, ya da Devlet Başkanı Beşar Esat üzerinde yeterli nüfuza sahip değil” diye konuştu.

Başkan Obama, Rusya´nın faaliyetlerini izleyip sonucu bekleyeceklerini belirtti.

Esat rejimine bağlı güçler ve Rusya, Halep çevresinde bir bölgenin kontrolunu ele geçirmeye çalışıyor. Son iki aydır bölgede çatışmalar şiddetlenmiş durumda. Merkezi İngiltere´de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü, son 80 günde bölgedeki çatışmalarda en az 6 bin kişinin öldüğünü açıkladı.

Obama, Rusya´nın Suriye´de katliamcı bir rejimle, iktidarda kalmak için tüm ülkesini yok eden bir kişiye, Beşar Esat´a destek verdiğini söyledi.

Başkan Obama, Suriye´de ilan edilecek bir ateşkesin, hava bombardımanları ve rejimin sivilleri öldürmek amacıyla kullandığı diğer yöntemlere de son vermesini içermesi gerektiğinin altını çizdi.

Amerika Suriye ve Irak´ta IŞİD´le mücadele amacıyla son iki yıldır yerel kuvvetlere destek veriyor. Amerika ayrıca Ocak ayında Afganistan´da da IŞİD´e karşı saldırılar başlattı, Libya´da da hükümetle ittifak halindeki yerel güçlere destek amacıyla hava operasyonları düzenliyor.

Pentagon sözcüsü Jeff Davis bu hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya´da hükümete IŞİD´le mücadelede destek verdiklerini belirterek, mücadelenin yakında sona ermesini umduğunu söyledi.

´IŞİD zayıflıyor ama hala tehdit´

Başkan Obama Pentagon´da saatler süren Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında üst düzey komutanlarla IŞİD´le mücadele konusunu görüştü. Toplantıdan sonra gazetecilere açıklama yapan Obama, Irak ve Suriye´de IŞİD´i zayıflatma konusunda ilerleme sağlandığının altını çizmekle birlikte, cihatçı örgütün Amerika´ya tehdidinin devam ettiğini söyledi. Obama örgütün militan kazanma taktiklerini değiştirdiğini, elemanlarını ‘yalnız kurt´ tarzı saldırılara yönelttiğini belirtti.

Obama bu tarz saldırıların daha az can kaybına yol açmakla birlikte halk arasında yeterli korku yarattığını ve örgütün imajını korumasını sağladığını kaydetti.

Bir Pentagon yetkilisi, Libya´da IŞİD hedeflerine düzenlenen hava operasyonunun aylar yerine haftalar sürmesinin beklendiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler´in de desteklediği Libya güçleri Trablus´tan Bingazi´ye kadar olan Sitre Körfezi kıyılarını güçlerinden temizlemeye çalışıyor. Pentagon sözcüsü Davis, hükümete destek veren yerel güçler sayesinde, IŞİD´in Sirte´deki kontrolunu neredeyse kaybettiğini belirtti. Amerika Savunma Bakanlığı tahminlerine göre Libya´da sayıları binleri bulan IŞİD militanlarının sayısı binin altına indi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —