Tarih: 02.11.2016 08:12

ABD: Türkiye´de 15 Temmuz´la ilgili neler hissedildiğini bütünüyle anlamadık

Facebook Twitter Linked-in

 

Washington´da ABD-Türkiye İlişkileri 35. Yıllık Konferansı´na katılan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, darbe girişimiyle ilgili, 'Gerçek şu ki çoğumuz, Türkiye´de 15 Temmuz olaylarıyla ilgili neler hissedildiğini bütünüyle anlamadık' dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerika-Türkiye Konseyi (ATC) iş birliğiyle düzenlenen ABD-Türkiye İlişkileri 35. Yıllık Konferansı´nın kapanış oturumunda, Blinken ile Türkiye´nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve ABD´nin Ankara Büyükelçisi John Bass, katılımcılara hitap etti.

Darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Yardımcısı Blinken, ABD´nin konuyu ele alışıyla ilgili, 'Gerçek şu ki çoğumuz, Türkiye´de 15 Temmuz olaylarıyla ilgili neler hissedildiğini bütünüyle anlamadık.' diye konuştu.

´TÜRKİYE´NİN ABD´DEN DAHA BÜYÜK DOSTU YOKTUR´

Türk halkının 15 Temmuz´da kahramanca ülkesine ve demokrasisine sahip çıktığını anlatan Blinken, darbe girişimi çerçevesinde Türkiye´ye verdikleri desteği bir kez daha dile getirdi.

Türkiye için en önemli tehditlerden birinin terör örgütü PKK olduğunun farkında olduklarını kaydeden Blinken, bu tehdide karşı her zaman Türkiye´nin yanında durduklarını vurguladı.

Blinken, Türkiye ile ABD arasında bazı konularda anlaşmazlıklar yaşandığını ancak bunları iki dost ülkenin yapacağı şekilde açıkça konuşup tartışarak çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Türkiye ile ABD´nin NATO müttefiki iki ülke olduğunu hatırlatan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı,

'Türkiye´nin ABD´den daha büyük bir dostu yoktur. Müttefiki olarak, Türkiye´nin demokratik olarak seçilmiş yönetimini ve kurumlarını desteklemeye devam edeceğiz' değerlendirmesinde bulundu.

IŞİD´in bölgedeki en büyük tehdit olduğunu belirten Blinken, bu kapsamda Rakka operasyonuna bir an önce başlanması gerektiğini dile getirerek, hazırlıkların buna göre yapıldığını aktardı.

´İLİŞKİLERİMİZ BU BADİREYİ DE ATLATACAK´

Kıbrıs´taki çözüm sürecine de değinen ABD´li Bakan Yardımcısı, Ada´da çözüme ulaşılması halinde ´tarihi bir başarının gerçekleşeceğini´ ve bunun herkesin yararına olacağını vurguladı.

Blinken, Türk-Amerikan ilişkilerinin 60 yıldır birçok badireyi aşmayı başardığını, bugün de başaracağını sözlerine ekledi.

BASS: TÜRKİYE GÜÇLÜ OLURSA ABD MEMNUN OLUR

Büyükelçi Bass da Türkiye ne kadar güçlü ve müreffeh olursa ABD´nin o kadar memnun olacağını bildirdi. Bass iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin derinliğine dikkati çekerek, Ankara ile her konuda çok yakın çalıştıklarını ve tüm hususları açıkça konuştuklarını dile getirdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —