ABD Türkiye´de Medyaya Devlet Baskısından ‘Derinden Kaygılı´
Son olarak Cumhuriyet gazetesine düzenlenen baskın ve gözaltıların da aralarında bulunduğu Türkiye´de muhalefet medyasına uygulanan devlet baskısı, Amerika Dışişleri Bakanlığı´nın birinci gündem maddesi oldu.
Son olarak Cumhuriyet gazetesine düzenlenen baskın ve gözaltıların da aralarında bulunduğu Türkiye´de muhalefet medyasına uygulanan devlet baskısı, Amerika Dışişleri Bakanlığı´nın birinci gündem maddesi oldu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye´de muhalefet medyasına uygulanan resmi baskıda artış gözlemlendiğini ve bunun da Amerika´yı “derinden kaygılandırdığını” söyledi. Kirby bu açıklamayı gazetecilerden soru almadan, günlük basın brifinginin başında yaptı.
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu´nun gözaltına alınmasına dikkati çeken Kirby, Cumhuriyet´i Türkiye´nin en saygın gazeteleri arasında saydı, Türkiye´de hafta sonu boyunca yaşanan kapatmaların ve gazetecilerle köşe yazarlarının devam eden gözaltına alınmasının kaygı uyandırdığını açıkladı.
“Amerika Türk hükümetinin 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlularını adalet önüne çıkarma çabalarına destek veriyor” diye konuşan Kirby, aralarında PKK´nın da bulunduğu, tüm terörle mücadele çabalarında Amerika´nın “dost ve NATO müttefiki” Türkiye´yle birlikte durduğunu kaydetti. Sözcü bununla birlikte, “bir müttefik ve dost olarak” Türk hükümetini hukuk devleti kurallarına uymaya ve temel özgürlükleri korumaya çağırdı.
“Demokrasiler özellikle zor zamanlarda farklı görüşlerin ifade edilmesiyle güçlenir” diyen John Kirby, basın, düşünce ve ifadenin baskı altına alınmasının terörle mücadeleye destek vermeyeceğini, yalnızca demokrasilerin güçlü kalmasını sağlayan temel haklara zarar vereceğini söyledi.
Kürtçe medya kuruluşlarının kapatılması konusundaki görüşü de sorulan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Basın özgürlüğü konusundaki kaygılarımız, bu mücadeleyi haber yapan tüm meşru medya organlarını ve elbette tüm Türkiye´dekileri kapsıyor” diye konuştu; Cumhuriyet´ten bahsederek tüm bu duruma dikkat çektiğini belirtti. Kirby ayrıca, Amerikan hükümetinin basın özgürlüğüne verdiği desteğin tüm dünya için geçerli olduğunu sözlerine ekledi.
Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Anthony Blinken´ın bugün Washington´da Türk Amerikan Konseyi´nde yapacağı konuşmada bu konuyu gündeme getirip getirmeyeceği sorulan John Kirby, bu konuda önceden bakan yardımcısı adına açıklama yapamayacağını söylemekle birlikte basın özgürlüğü konusunu rutin bir şekilde gündeme getirdiklerini, Blinken´in konuşmasında da ele alınma şansı bulunduğunu kaydetti.
İki ülke dışişleri bakanları, John Kerry ve Mevlüt Çavuşoğlu´nun haftasonunda yaptığı telefon konuşması da sorulan John Kirby, görüşmede “DAEŞ´le mücadele ve Suriye´deki durum gibi ortak konuların” yanı sıra haftasonu İstanbul´daki ABD Başkonsolosluğu personelinin ailesini kapsayan seyahat uyarısına değinildiğini açıkladı. Kirby, Kerry´nin bu seyahat uyarısını yayınlama nedenlerini Çavuşoğlu´na anlattığını söyledi.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
