Tarih: 17.08.2022 16:32

ABD üretkenliği, ikinci çeyrekte şimdiye kadarki en büyük yıllık düşüşü bildirdi

Facebook Twitter Linked-in

ABD´de ikinci çeyrekte işçi üretkenliği, Çalışma Bakanlığı´nın 1948´den bu yana yıllık bazda en yüksek hızda düşerken, birim işgücü maliyetlerindeki büyüme hızlandı, bu da güçlü ücret baskılarının enflasyonu korumaya yardımcı olmaya devam edeceğini gösteriyor.

Bakanlık Salı günü yaptığı açıklamada, işçi başına saatlik üretimi ölçen tarım dışı verimliliğin bir yıl öncesine göre %2,5 oranında düştüğünü söyledi. Ayrıca yılın ilk üç ayında yukarı yönlü revize edilmiş %7,4´lük bir düşüşün ardından ikinci çeyrekte yıllıklandırılmış oranda %4,6 ile keskin bir düşüş yaşadı.

Reuters tarafından yapılan ankete katılan ekonomistler, Nisan-Haziran döneminde verimliliğin %4,7 oranında düşmesini bekliyorlardı.

COVID-19 pandemisinin ardından ABD işgücünün bileşimindeki büyük değişimler, bazı ekonomistlerin yaklaşık %1,0 veya daha düşük bir değere koyduğu temel verimlilik artışını ölçmeyi zorlaştırdı ve Federal Rezerv´in enflasyonla mücadelesini daha da zorlaştırdı.

Birim işgücü maliyetleri - tek bir çıktı birimi başına emeğin fiyatı - %10,8 oranında arttı. Bunu ilk çeyrekte yüzde 12,7´lik bir büyüme izledi. Birim işçilik maliyetleri bir yıl öncesine göre %9,5 oranında arttı. Akut bir işçi sıkıntısı, ücret artışını artırıyor. Haziran sonunda 10.7 milyon iş ilanı vardı. Saatlik ücret, ikinci çeyrekte yüzde 5,7 ve 2021´in ikinci çeyreğine göre yüzde 6,7 arttı.

Kaynak: Reuters




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —