Tarih: 20.03.2017 21:30

ABD ve Almanya arasındaki ´savunma borcu´ çekişmesinin nedenleri

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD Başkanı Donald Trump´ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı ilk yüz yüze görüşmeden sonra sosyal medya üzerinden paylaştığı Almanya´nın NATO ve ABD´ye savunma harcamaları için ´büyük miktarlarda´ borcu olduğuna ilişkin açıklamaları büyük yankı uyandırdı.

Russia Today (RT), Washington ve Berlin arasındaki fikir ayrılığının nedenlerini sıraladı.

Analizde ilk olarak Trump´ın Twitter hesabından Berlin´e gönderdiği mesajlara yer verildi: 'Yalan haberlerden duymuş olduklarınıza rağmen, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile harika bir toplantı yaptım. Bununla birlikte, Almanya´ya sağladığı güçlü ve oldukça pahalı savunma için NATO ve ABD´ye büyük meblağlarda para ödenmek zorunda!'

´MERKEL, TRUMP´IN ÇAĞRISINI GÖRMEZDEN GELDİ´

Merkel´in bu çağrıyı görmezden geldiği, dış basında kapalı kapılar arkasındaki görüşmenin içeriğine dair bilgi sızmadığı belirtilen yazıda, Twitter´daki mesajlardan Trump´ın Merkel´e bu konudaki görüşlerini tümüyle aktardığının anlaşıldığı vurgulandı.

Makalenin devamında şu ifadeler ön plana çıktı:

SEÇİMLER MERKEL´İ SIKIŞTIRIYOR

'Merkel için oldukça hassas bir durum oluştu. Zira eylülde Almanya´da parlamento seçimleri yapılacak ve elbette Trump ile iyi ilişkiler Merkel´in çıkarına olacak. Ancak ABD Başkanı´nın çağrılarına boyun eğmek, güçsüzlük göstergesi olarak görülecek ve Merkel buna müsaade edemez.

TRUMP´IN PRAGMATİK NEDENLERİ

Öte yandan Avrupa´daki askeri varlığın stratejik önemini anlayan Trump, NATO´dan çıkma veya Avrupa´daki birlikleri çekme tehdidinde bulunmuyor. Trump´ın açıklamasının arkasında birtakım pragmatik nedenler var. 

Birincisi, müttefiklerin savunma harcamalarının artması, silah pazarındaki talebin artmasına neden olacak ve ABD´li şirketler yeni anlaşmalar yapabilecek. İkincisi de, Avrupalı orduların muharebe kabiliyetinin artması, ABD´li askerlerin kullanım sıklığını azaltacak.

RUS UZMAN: TRUMP, AVRUPA´YA ´KORUMACILIK´ MESAJI VERİYOR

RT´ye konuşan Rusya Bilimler Akademisi öğretim üyesi Yekaterina Timoşenkova, Trump´ın politikasının, ülkeyi daha güçlü hale getirme arzusu kapsamında ele alınması gerektiğini ifade etti.

Rus uzman, 'ABD, Almanya´ya çok yatırım yaptı ancak bunu öncü küresel aktör rolüne sahip olmak için yaptılar. Bu hedefe ulaşıldıktan sonra bu pozisyonu korumak kolay olmadı. Şimdiyse Trump yaklaşımını düzeltiyor. Yükümlülüklerinden kaçmıyor ancak ´eski korumacılığın artık olmayacağı´ mesajını veriyor' ifadelerini kullandı.

´ALMANYA GÜÇLÜ BİR ORDU KURMAK İSTİYOR´

Timoşenkova, Almanya´da son yıllarda ABD´nin Avrupa´nın güvenliğinde daha az role sahip olması beklentisinin hakim olduğunu belirtip, şu ifadeleri kullandı: 'ABD´nin alternatifi henüz yok ancak Almanya´da, Avrupa´yı koruyacak güçlü bir ordu, hatta nükleer güç kurulması konusunda istişareler yapılıyor.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —