Tarih: 07.03.2017 22:41

´ABD ve Çin arasında silahlanma yarışı henüz başlamadı´

Facebook Twitter Linked-in

 

Çin, 2017´deki askeri bütçesini yüzde 7 oranında artırarak yaklaşık 152 milyar dolara çıkardı. Daha öncesinde ABD Başkanı Donald Trump da savunma bütçesini daha da artırma niyetini açıklamıştı.

Şanghay merkezli Fudan Üniversitesi´nin ABD Araştırmaları Merkezi´nden uzman Wang Xiaofeng, Sputnik´e açıklamasında, Çin´in askeri bütçesini artırmasının uzun vadeli planın bir parçası olduğunu, bu yüzden Washington ile Pekin arasında silahlanma yarışının başladığını söylememenin doğru olmadığını söyledi.

´ÇİN´İN KARARI DAHA ÖNCEDEN ALINDI´

Çin ve ABD´nin askeri harcamaları artırması arasındaki bağlantı olasılığının yüksek olmadığını belirten uzman, 'Aslında Çin´in askeri harcamalarının yüzde 7 oranında artırılması kararı, Trump ABD´nin askeri bütçesini artırma niyetini açıklamadan çok önce onaylanmıştı. Savunma harcamaları, gereken onay ve hesaplamalar gibi uzun süreli prosedürlerden geçen devlet bütçesinin bir parçası' dedi. 

´GEÇEN YILIN ALTINDA´

Pekin´in askeri bütçesini önemli ölçüde artıracağı beklentisi, bazı Çinli uzmanların tahminlerine ve medyanın haberlerine de yansıdı. ABD´nin askeri harcamalarını artırması nedeniyle Çin´in de bunu yapması gerektiği yönündeki görüşleri sadece bir bakış açısı olarak gören Xiaofeng, 'Görüşüme göre bu tavır pek de doğru değil' diye konuştu.

Çin´in askeri bütçesini artırmasının, askeri reformu da öngören uzun vadeli planın bir parçası olduğunu kaydeden uzman, 'Genel bütçenin sadece yaklaşık yüzde 1.3-1.5´i askeri harcamalara ayrılacak. Askeri bütçedeki artışın tek rakamlı göstergede kalması ilk kez yaşanmıyor. Bu yıl oran yüzde 7 civarında, yani geçen yıldaki yüzde 7.6´nın da altında' ifadelerini kullandı.

Ordunun sivil ihtiyaçları için yapılan harcamaların önemli ölçüde azaltılacağını belirten Xiaofeng, şunu söyledi: 'Örneğin sosyal hizmetler ve uzman eğitimi için yapılan harcamalar azaltılıyor. Muhtemelen reformların amacı da bu.'

´HARCAMALAR SAVUNMAYA YÖNELİK´

Askeri harcamalara ayrılan miktarın geçen yıla göre neredeyse değişmemiş olmasına rağmen Çin´in askeri alanına yapılan mevcut yatırımların daha rasyonel kullanım bulabileceğini kaydeden uzman, bu konuyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: 

'Uluslararası sahnedeki gergin duruma gelince şunu kaydedeyim ki, Çin yönetiminin duruşuna uygun olarak biz en azından anlaşmazlıkların çözümü için askeri güce başvurmaya gerek kalmayacağını umuyoruz. Ayrıca Çin´in askeri harcamalarının etkin savunmaya yönelik olduğunu kaydetmek gerekir. Oysa ABD, tüm dünyada  stratejik amaçları hayata geçirmek için askeri alana büyük yatırımlar yapıyor.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —