Daha yüksek hızlar ve daha geniş kapsama alanı sunan C-bandı hizmeti yarın açılacaktı.
Ancak ABD´deki havayolları, sinyallerin uçak navigasyon sistemlerine müdahale edebileceği konusunda uyararak başlamayı ertelemeye zorladı.
Telekom firmaları, piyasaya çıkışlarını sınırlamak için baskıya boyun eğdikleri için hayal kırıklığını dile getirdiler.
AT&T, 'belirli havaalanı pistlerinin etrafındaki sınırlı sayıda kulede' sunumu 'geçici olarak' ertelediğini söyledi. Düzenleyicilerin 5G hizmetinin başlamasını planlamak için 'iki yılı' olduğunu da ekledi.
AT&T yaptığı açıklamada, 'Federal Havacılık İdaresi´nin, havacılık hizmetlerini kesintiye uğratmadan 5G teknolojisini güvenli bir şekilde dağıtmak olan yaklaşık 40 ülkenin yaptığı şeyi yapamamasından dolayı hayal kırıklığına uğradık ve bunu zamanında yapmasını istiyoruz.' Dedi.
'Gelişmiş 5G hizmetlerimizi, bu sınırlı sayıdaki kulelerin geçici istisnası dışında, planladığımız gibi her yerde kullanıma sunuyoruz.'
Verizon ayrıca 'gönüllü olarak 5G ağımızı havaalanları çevresinde sınırlamaya karar verdiğini' söyledi.
Bu üçüncü erteleme, Beyaz Saray ve havacılık yetkililerinin, havayollarının büyük aksamalara yol açabileceği ve onları bazı filolarını yere indirmeye ve uçuşları iptal etmeye zorlayabileceği konusunda uyardığı bir soruna bir çözüm bulmak için acele etmesiyle geldi.
Başkan Joe Biden yaptığı açıklamada, Verizon ve AT&T´ye kablosuz kule konumlarının yalnızca %10´unu etkileyeceğini söylediği gecikmeyi kabul ettikleri için teşekkür etti.
'Bu anlaşma uçuş güvenliğini koruyor ve havacılık operasyonlarının önemli bir aksama olmadan devam etmesine izin veriyor ve milyonlarca Amerikalıya daha yüksek hızlı internet seçenekleri getirecek' dedi ve yetkililerin 'bu anahtarlar etrafında kalıcı, uygulanabilir bir çözüm bulmak için görüşmelere devam edeceklerini' de sözlerine ekledi. havaalanları'.
Telefon şirketleri, çok daha hızlı internet hizmetleri ve daha fazla bağlantı sağlayan 5G teknolojisini kullanmak üzere ağlarını yükseltmek için on milyarlarca dolar harcadı.
Ancak havayolları, C-bant 5G sinyallerinin, özellikle kötü havalarda kullanılan uçakların navigasyon sistemlerini bozacağından korkuyor. İki büyük uçak üreticisi Airbus ve Boeing de endişelerini dile getirdi.