Tarih: 13.04.2017 09:42

ABD ve İngiltere´nin Suriye Politikası Sorgulanıyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Avrupalı yetkililer, Amerika ve İngiltere´nin Suriye´ye yönelik politikalarındaki belirsizliklerden şikayetçi. Bunun nedeni Rus ve Suriyeli askeri yetkililere yönelik yeni yaptırımlar konusunda ABD ve İngiltere´nin muhalefeti.

Yetkililer, yaptırımların Moskova´nın Esat´ı destekleme politikasını nasıl etkileyeceği konusunda net bir fikre sahip değil.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, G7 dışişleri bakanları toplantısında yaptırımların hala bir seçenek olduğunu, ancak bu konuda harekete geçmek için Suriye´deki sarin gazı saldırısına ilişkin soruşturmanın beklenmesi gerektiğini söyledi.

Avrupalı üst düzey bir yetkili Amerika´nın Sesi´ne yaptığı açıklamada G7 toplantısında iki temel sorunun olduğunu söyledi. Yetkili, “Yaptırımlardan sonra ne yapılacağı konusundaki öneriler netlikten uzaktı, Esat´ın nasıl görevden uzaklaştırılacağı, ve Rusların Suriye liderine destekten nasıl vazgeçirileceği belli değildi ” dedi.

Johnson soru işareti

Avrupalılar Johnson´a şüpheyle yaklaşıyor. Johnson, İngiltere´nin Avrupa Birliği´nden ayrılmasını desteklemeden önce Avrupa Birliği yanlısıydı.

2015´te Londra belediye başkanıyken IŞİD´le mücadele için “şeytanla anlaşma yapmaktan” çekinmemek gerektiğini ve bu konuda Esat ve Putin´le işbirliği yapılabileceğini söylemişti. Ancak bir sonraki yıl Moskova´ya daha fazla yaptırım uygulanmasını istemişti. Bu yılın başında Johnson yine yön değiştirdi ve Esat´ın yeniden seçilebilmesine izin verilmeli dedi.

Avrupalılar Johnson´ın bu değişken politikasını İngiltere´nin Brexit sonrası Washington ile serbest ticaret anlaşması yapma çabasına bağlıyor.

Bazı İngilizler de aynı görüşte. Liberal Demokratlardan Tim Farron da, Johnson´ı “Washington´ın fino köpeği” olarak niteliyor.

Diğer bir tutarsızlık

Washington´dan Suriye konusunda gelen karışık sinyaller Avrupalı müttefikleri tatmin etmiyor. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Amerika´nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Amerika´nın Suriye´ye yönelik politikaları konusunda birbiriyle çelişen farklı açıklamalar yaptı. Avrupalı yetkililer Suriye´deki çatışmaya sona erdirecek siyasi ve askeri çözümleri içeren bir yaklaşımın olmamasından şikayetçi.

Haley, rejim değişikliğinden bahsederken, Tillerson IŞİD´in yenmenin öncelik olduğunu belirtiyor.

İtalya´daki G-7 dışişleri bakanları zirvesi sonrasında yayınlanan ortak bildiride İngiltere ve Amerika´nın istediği gibi “Putin´i izole etme ve Rus ile Suriyeli askeri yetkililere yaptırım uygulanmasına” dair ifadeler yer almadı.

Siyasi gözlemciler, atılacak adımlar konusunda artan şüphelerini dile getiriyor ve Esat´ın destekçileri olan Rusya ve İran´ın Suriye liderini yalnız bırakıp-bırakmayacaklarını sorguluyor.

Amerika´nın Suriye´deki kimyasal saldırı sonrasında düzenlediği hava saldırısı muhalifler arasında sevinçle karşılandı. Ancak bundan sonrası için Avrupalı liderler şüphe içinde.

Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü´nden Paul Salem, “Suriye´deki Amerika saldırılarının önemli etkileri var ancak Suriye stratejisiyle ilgili sorular hala cevapsız” dedi.

Salem, “Saldırının somut etkisi kimyasal silahların gelecekte kullanılmasını caydıracak olmasıdır. Ayrıca saldırı Amerikan yönetiminin hızla askeri müdahale yapmaya açık olduğunu ortaya koydu. Ancak saldırıdan günler önce Amerika, Esat´ı sorunun merkezinde görmüyordu, saldırılardan sonra yönetim yetkililerinden gelen mesajlar bunun tersi yönündeydi,” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —