• BIST 100

    10279,98%0,03
  • DOLAR

    32,31% -0,06
  • EURO

    34,84% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2408,92% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21

ABD ve Kolombiya Maduro´ya suikast girişiminde rolü oldukları iddiasını reddetti

ABD ve Kolombiya Maduro´ya suikast girişiminde rolü oldukları iddiasını reddetti

Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro´nun haftasonu başkent Caracas´ta kendisine yönelik suikast girişiminden ´Venezüella´daki aşırı sağla birlikte hareket eden ABD´deki kesimleri ve Kolombiya hükümetini´ sorumlu tutmasına bu iki ü

 

Washington pazar günü yaptığı açıklamada Maduro´ya yönelik suikast girişimiyle ilgisi olmadığını duyurdu. 

´ABD HÜKÜMETİNİN MÜDAHALESİ YOK´

ABD Başkanı Donald Trump´ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton yaptığı açıklamada olayda ´ABD hükümetinin bir müdahalesinin olmadığını´ söyledi. 

Bolton daha da ileri giderek olayın ´Venezüella rejimi tarfından uydurulmuş bir bahane´ olabileceği yorumunu da yaptı. Bolton ancak ´Venezüella´nın elinde ABD kanunlarının olası ihlali yönünde somut kanıt´ olması halinde konuyu ´ciddi şekilde araştıracaklarını´ da belirtti.

Geçen ağustosta ülkedeki protesto gösterileri sırasında ´Venezüella´ya askeri müdahale seçeneğinin dışlanmadığını´ söyleyen Trump, Maduro hükümetini ´başarısız bir ideolojiyi dayatarak zengin bir ulusu yok etmekle´ suçlamıştı.

Geçen sene Venezüella´daki hükümet karşıtı eylemlerde yaklaşık 130 kişi hayatını kaybetmişti.

Maduro suikast girişimi sonrası ´Venezüella´daki aşırı sağla birlikte hareket eden Kolombiyalı aşırı sağcıları, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos´u ve ABD´nin Miami kentinde yaşayan ve muhaliflere finansal destek yaptığını ileri sürdüğü kesimi suçlamıştı.

Suikast girişimini ise ´T-shirt Giyen Askerler´ (Movimiento Nacional Soldados de Franela) adını veren grup üstlenmişti.

KOLOMBİYA: MADURO´NUN SUÇLAMASI SAÇMA VE TEMELSİZ

Maduro´nun suçlamasına yanıt veren Kolombiya Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada 'Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos´un Venezüella Devlet Başkanı´na yapıldığı belirtilen suikast girişiminden sorumlu olduğunu söylemek saçma ve temelsiz. Her zamanki gibi Venezüella lideri, olan her şeyden Kolombiya´yı suçluyor. Kolombiya halkı, hükümeti ve Devlet Başkanı Santos´a saygı gösterilmesini talep ediyoruz' ifadelerini kullandı. 

Santos suikast girişiminden birkaç gün önce AFP´ye yaptığı açıklamada ´Maduro´nun günleri sayılı´ ifadesini kullanmış ve ´bu rejim devrilmek zorunda´ diye konuşmuştu.

KÜBA, SURİYE, NİKARAGUA VE İRAN´DAN DESTEK

Diğer taraftan Rusya ve Türkiye´nin yanı sıra Küba, Suriye, Nikaragua ve İran hükümetleri Maduro ile dayanışma mesajları yayımladı.

Küba Dışişleri Bakanlığı´ndan yapılan açıklamada  Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve selefi Raul Castro´nun ´Maduro´ya yönelik saldırı girişimini şiddetle kınadıkları´ belirtildi. 

Açıklamada iki liderin de ´Maduro´ya koşulsuz destek verdiği ve Maduro´yla tam dayanışma içinde oldukları´ ifade edildi.

​İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi ise saldırı girişimini ´Venezüella´da istikrarsızlık ve güvensizliğe neden olan bir gelişme´ olarak yorumladı. Sözcü bunun ´Venezüella halkı ve hükümetinin düşmanlarına yarar sağladığını´ söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı da saldırı girişimini ´olabilecek en şiddetli şekilde kınadıklarını´ açıkladı ve girişimin amacının ´ülkedeki güvenlik ve istikrarın altını oymak´ olduğunu belirtti. 

Bakanlık Venezüella´nın ´içişlerine karışılmaması ve egemenliğine saygı gösterilmesi´ çağrısında bulundu.

Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada da Maduro´ya yönelik suikast girişiminin ´Latin Amerika ve Karayipler´deki demokratik, devrimci ve ilerici hükümetlerin altını oyduğu´ açıklamasında bulundu. 

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortaga´nın ofisinden yapılan açıklamada da saldırının arkasında ´özgürlükçü ortamı yok etmek isteyen, nefret dolu ve karanlık sağ güçler´ olduğu ifade edildi.

AVRUPA´DAN AÇIKLAMALAR

İspanya Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada ´siyasi amaçlar uğruna yapılan her türlü şiddet eylemini kınadığını´ belirterek ´ülkedeki ciddi krizin barışçı ve demokratik yollarla çözülmesi´ çağrısı yaptı.

Almanya ´alandaki gelişmeleri yakından takip ettiğini´ duyururken Portekiz  mevcut krizin ´diyalog ve ulusal uzlaşı´ ile çözülmesini talep etti.

Avrupa Birliği geçen yıl insan hakları ihlalleri ve Maduro´nun yeniden iktidara geldiği seçimlerde usulsüzlüklerle suçladığı Venezüella Devlet Başkanı Yardımcısı ve 10 diğer yetkiliye yaptırım uygulamış ve Venezüella seçimlerinin ´adil ve özgür ortamda yapılmadığını´ öne sürmüştü.



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor