• BIST 100

    10268,58%0,20
  • DOLAR

    32,23% -0,02
  • EURO

    34,78% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2415,97% 0,96
  • Ç. ALTIN

    3877,27% -0,40

ABD, EGE’DE 3 ADAYA DAHA ASKERİ ÜS KURACAK!

ABD, EGE’DE 3 ADAYA DAHA ASKERİ ÜS KURACAK!

Yunan basını Ege Adaları'na kurulacak Amerikan üsleri ile ilgili yeni bir iddia ortaya attı.

 

Yunan basını Ege Adaları'na kurulacak Amerikan üsleri ile ilgili yeni bir iddia ortaya attı.
 

“Türk Boğazlarını ekarte edeceğiz. Karadeniz'den çıkan gemiler Amerikan ve Yunan üsleri arasından geçmek zorunda kalacak.” 3 Ağustos Perşembe günü Yunan Pentapostagma gazetesi şu manşeti attı: "Mavi Vatan denize gömüldü, Ege Adaları'na Amerikan üsleri geliyor."
 

Haberde ABD'nin Yunanistan'da yeni askeri üsler kuracağı ve bunların muhtemelen Ege Adaları'nda yer alacağı aktarıldı.


“Türk Boğazları Devre Dışı" başlıklı haberde ABD’nin hangi Ege adalarına askeri üs kuracağı yer aldı.
Emekli Yunan Albay Panagiotis Nastos imzalı yorumlu haberde ABD'nin Ege Adaları'na kuracağı yeni askeri üslerin apaçık şekilde Türkiye'yi devre dışı bırakma amacı taşıdığı belirtildi: "Şu anda Karadeniz'den geçen gemiler, Türk Boğazlarından geçmek durumunda. Fakat ABD'nin kuracağı askeri üsler ile birlikte Türk Boğazlarının stratejik önemi kalmayacak. Çünkü Ege'yi geçmek isteyen gemilerin, Amerikan ve Yunan üsleri arasından geçmesi gerekecek. Rus gemilerinin geçişini doğrudan ABD denetleyecek ve gerektiğinde engel olabilecek."


HANGİ ADALAR DÜŞÜNÜLÜYOR


Pentapostagma gazetesi açıkça anlaşmalar yoluyla silahtan arındırılmış üç Ege adasına Amerikan askeri üssü kurulmasının gündemde olduğunu belirtti: Limni, Yamurgi, Kerpe. Öte yandan anlaşma kapsamında yer almayan ve silahlandırılmasında sakınca olmayan ve stratejik konumu ile dikkat çeken İskiri adasının da Amerikan üssü için bir seçenek olduğu belirtildi.


Haberde, Yunan ve Amerikan çıkarları için "Türkiye ile hızlandırılmış bir deniz mili görüşmesi yapılarak adalar, münhasır ekonomik alan ve 6 mil mevzusunun görüşülmesi gerektiği" ifadesine yer verildi.


ABD 2024 Savunma Bütçesinde Yunanistan’da kullanımdaki beş üsse ilave olarak dört yeni üs için kaynak aktarımı Temsilciler Meclisinde onaylandı.
Tasarı daha sonra Senato'da görüşülecek.

 

PROF. OKUR: TEKLİF İKİ AŞAMADAN GEÇECEK

 


Konuyla ilgili Twitter hesabından bir değerlendirme yayınlayan Prof.Dr. Mehmet Akif Okur,  “Büyük askeri üslerin inşası, hele egemenliği tartışmalı alanlarda, çok maliyetlidir. Buna rağmen kalıcı adımlar atmak, olumsuz etkilenecek tarafı ‘kabullenme’ ya da  tüm kartlarını açma arasında tercihe zorlamak anlamını taşır” ifadesini kullandı.

 


ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarının "özellikle" Ege Adalarında askeri varlık bulundurulması/ üs kurulması meselesiyle ilgili Kongre'deki komitelere rapor vermesini isteyen teklifin kabul edildiğini belirten Prof. Okur, “Üçüncü madde Pentagon'un bütçesiyle ilgili yasaya eklenmiş. Ege Adaları'na askeri üs meselesiyle ilgili bu tasarı Temsilciler Meclisi'nde oybirliği ile kabul edilmiş. Ama yasa yürürlüğe girmeden önce iki ana aşamadan daha geçecek. Önce Temsilcileri Meclisi ve Senato versiyonları uzlaştırılacak. Sonra da Biden'a imzaya gönderilecek.” bilgilerini paylaştı.

 

 



20.8° / 14.1°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor