ABD Stratejik Ağırlığını Asya`ya Kaydırıyor
Amerikanın yeniden dengeleme politikası, 21inci yüzyıl tarihinin büyük ölçüde Asyada yazılacağını gösteriyor. Bir Pasifik gücü olarak bölgeye ulaşma ve nüfuz kurma yeteneğine sahip olmak istiyor.
William Ide
Amerika 2012 yılının başında güvenlik ağırlığını Asya’ya kaydırmayı planladığını açıkladı. Bu yolda adımlar atılırken Pentagon kuvvetlerini nasıl bölgeye göndereceği ve müttefikleriyle ilişkilerini nasıl güçlendireceğini daha ayrıntılı anlatmaya başladı. Amerika’nın girişimi bazı bölge ülkeleri tarafından memnunlukla karşılanırken özellikle Çin’de kaygı uyandırdı.
Her yıl Amerika ve Tayland, bir haftadan fazla süren bölge ordularının katıldığı Altın Kobra adlı tatbikatlara evsahipliği yapar.
Tatbikat yeni bir şey değil ama dünyanın en büyük askeri tatbikatlarından biri olarak Amerika’nın Asya’daki varlığını yeniden dengeleme çabalarının güçlü bir göstergesi sayılıyor.
Asya Araştırmaları Bürosu’nda görevli güvenlik uzmanı Abraham Denmark, “Amerika’nın “yeniden dengeleme” politikası, 21’inci yüzyıl tarihinin büyük ölçüde Asya’da yazılacağını gösteriyor. Bir Pasifik gücü olarak bölgeye ulaşma ve nüfuz kurma yeteneğine sahip olmak istiyoruz,” şeklinde konuşuyor.
Savunma Bakanı Leon Panetta Vietnam’a tarihi bir gezi yaptı ve Vietnam Savaşı sırasında önemli bir lojistik üs olan Cam Ranh Bay’a uğradı. Panetta Amerika’nın deniz kuvvvetlerinin yüzde 60’ını 2020’ye kadar Pasifik bölgesine kaydırmayı planladığını söyledi: 'Elbette Vietnam ve diğer ülkelerle daha güçlü savunma ilişkileri kuracağız. Bu ülkelere askeri yeteneklerini geliştirmeleri için gerekli eğitim ve yardımı sağlayacağız.'
Filipinler de Washington’un yardımı arttırmasını istiyor. Taylan’da Amerikalı ve Taylandlı yetkililer yardım operasyonlarında daimi bir bölgesel tesis olarak Utapao hava üssünü kullanmayı görüşüyor.
Ancak Amerika’nın Güneydoğu Asya’da varlığını güçlendirme girişimini bir çok sorun bekliyor.
Güvenlik uzmanı Denmark, bunun geçmiş örnek alınarak yapılamayacağını söylüyor: “Soğuk Savaş döneminde, Vietnam Savaşı sırasında gördüğümüz türde bir girişim olmayacak. Yeni, daha küçük, daha sağlam, müttefiklerimizle siyasi açıdan sürdürülebilir bir girişim olacak.”
Filipinler Cumhurbaşkanı Benigno Aquino Washington’u ziyaret ederken Manila’da Amerikan büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler ortak askeri tatbikatları ve ülkedeki Amerikan askerlerinin sayısını arttırma planlarını protesto etti.
Bölgede deniz gücünü arttıran Çin de Amerika’nın Asya’ya yönelme ve askeri ittifaklarını güçlendirme çabalarını eleştirdi. Pekin bu çabaları “zamansız” olarak tanımlarken Washington’u bölgedeki çıkarlarına saygı göstermeye çağırdı.
Güney Çin Denizi Araştırmaları Ulusal Enstitüsü Başkanı Wu Shicun, “Bence Amerika’nın stratejik ağırlığını Asya-Pasifik bölgesine kaydırmasının amacı, Çin’i kuşatma altına almak,” diyor.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
