• BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88

ABD Stratejik Ağırlığını Asya`ya Kaydırıyor

ABD Stratejik Ağırlığını Asya`ya Kaydırıyor

Amerika’nın “yeniden dengeleme” politikası, 21’inci yüzyıl tarihinin büyük ölçüde Asya’da yazılacağını gösteriyor. Bir Pasifik gücü olarak bölgeye ulaşma ve nüfuz kurma yeteneğine sahip olmak istiyor.

William Ide

Amerika 2012 yılının başında güvenlik ağırlığını Asya’ya kaydırmayı planladığını açıkladı. Bu yolda adımlar atılırken Pentagon kuvvetlerini nasıl bölgeye göndereceği ve müttefikleriyle ilişkilerini nasıl güçlendireceğini daha ayrıntılı anlatmaya başladı. Amerika’nın girişimi bazı bölge ülkeleri tarafından memnunlukla karşılanırken özellikle Çin’de kaygı uyandırdı.

Her yıl Amerika ve Tayland, bir haftadan fazla süren bölge ordularının katıldığı Altın Kobra adlı tatbikatlara evsahipliği yapar.

Tatbikat yeni bir şey değil ama dünyanın en büyük askeri tatbikatlarından biri olarak Amerika’nın Asya’daki varlığını yeniden dengeleme çabalarının güçlü bir göstergesi sayılıyor.

Asya Araştırmaları Bürosu’nda görevli güvenlik uzmanı Abraham Denmark, “Amerika’nın “yeniden dengeleme” politikası, 21’inci yüzyıl tarihinin büyük ölçüde Asya’da yazılacağını gösteriyor. Bir Pasifik gücü olarak bölgeye ulaşma ve nüfuz kurma yeteneğine sahip olmak istiyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Savunma Bakanı Leon Panetta Vietnam’a tarihi bir gezi yaptı ve Vietnam Savaşı sırasında önemli bir lojistik üs olan Cam Ranh Bay’a uğradı. Panetta Amerika’nın deniz kuvvvetlerinin yüzde 60’ını 2020’ye kadar Pasifik bölgesine kaydırmayı planladığını söyledi: 'Elbette Vietnam ve diğer ülkelerle daha güçlü savunma ilişkileri kuracağız. Bu ülkelere askeri yeteneklerini geliştirmeleri için gerekli eğitim ve yardımı sağlayacağız.'

Filipinler de Washington’un yardımı arttırmasını istiyor. Taylan’da Amerikalı ve Taylandlı yetkililer yardım operasyonlarında daimi bir bölgesel tesis olarak Utapao hava üssünü kullanmayı görüşüyor.

Ancak Amerika’nın Güneydoğu Asya’da varlığını güçlendirme girişimini bir çok sorun bekliyor.

Güvenlik uzmanı Denmark, bunun geçmiş örnek alınarak yapılamayacağını söylüyor: “Soğuk Savaş döneminde, Vietnam Savaşı sırasında gördüğümüz türde bir girişim olmayacak. Yeni, daha küçük, daha sağlam, müttefiklerimizle siyasi açıdan sürdürülebilir bir girişim olacak.”

Filipinler Cumhurbaşkanı Benigno Aquino Washington’u ziyaret ederken Manila’da Amerikan büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler ortak askeri tatbikatları ve ülkedeki Amerikan askerlerinin sayısını arttırma planlarını protesto etti.

Bölgede deniz gücünü arttıran Çin de Amerika’nın Asya’ya yönelme ve askeri ittifaklarını güçlendirme çabalarını eleştirdi. Pekin bu çabaları “zamansız” olarak tanımlarken Washington’u bölgedeki çıkarlarına saygı göstermeye çağırdı.

Güney Çin Denizi Araştırmaları Ulusal Enstitüsü Başkanı Wu Shicun, “Bence Amerika’nın stratejik ağırlığını Asya-Pasifik bölgesine kaydırmasının amacı, Çin’i kuşatma altına almak,” diyor.



13.8° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor