Tarih: 07.07.2014 11:17

ABD ve Almanya Arasında Yeni İstihbarat Krizi

Facebook Twitter Linked-in

ABD Ulusal Güvenlik Dairesi NSA’in eski sistem analisti Edward Snowden`ın geçen yıl basına sızdırdığı belgeler sonrasında Almanya ile ABD arasında yaşanan kriz, Alman istihbarat kurumlarını denetleyen Federal Meclis Kontrol Konseyi’nde NSA için köstebeklik yapan bir Alman ajanın deşifre olmasıyla yeni bir boyuta ulaştı.

Alman istihbaratı BND’ye mensup muhbirin Almanya’daki özellikle Başbakan Merkel’in NSA tarafından dinlenmesini araştıran komisyondaki gizli görüşmeleri ve belgeleri NSA’ya sızdırdığı ortaya çıktı.

Federal Savcılık 31 yaşındaki ajanın çarşamba günü gözaltına alındığını ve olay hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Basına sızan haberlere göre Alman İstihbarat Teşkilatı BND’nin yurtdışı iletişim bölümünde çalışan ve Federal Meclis’te kurulan komisyonun belgelerine ulaşım hakkı bulunan görevli, para karşılığında NSA’ya ajanlık teklifinde bulunmuş. Zanlının 2012 yılından bu yana Avusturya’da NSA ajanları ile en az üç kez görüştüğü ve 200’ün üzerinde gizli belgeyi büyük bir olasılıkla 30 bin Euro’ya sattığı iddia ediliyor.

Köstebeğin NSA’ye paralel Rus istihbaratıyla da irtibat kurmaya çalıştığı iddiaları basına yansırken, olayın ortaya çıkmasından sonra Berlin’de hükümet ve istihbarat çevreleri alarma geçti.

Önce dokuz üyeli Federal Meclis Kontrol Konseyi acilen toplanarak durumu değerlendirdi. Başbakan Angela Merkel ve ABD Başkanı Obama arasında dün yapılan olağanüstü telefon görüşmesiyle bu olayın bir ilişkisi olup olmadığı sorusu cevapsız kalırken, Federal Dışişleri Bakanlığı, ABD`nin Berlin Büyükelçisi John B. Emerson`u dün akşam makamına çağırdı. Kapalı kapılar ardında yapılan toplantı konusunda Büyükelçi Emerson açıklama yapmazken, Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada büyükelçiye federal hükümetin duruşunun ve konuyla ilgili rahatsızlığının net bir şekilde ifade edildiği belirtildi.

Berlin’deki siyasi çevreler, yaşananları Almanya ve ABD ilişkileri açısından “İkinci Dünya Savaşı sonrası en büyük istihbarat skandalı” olarak tanımlarken, ilişkilerin diken üzerinde olduğunu yorumu yapılıyor. Ajan skandalının patlak vermesinin Avrupa Birliği ile ABD arasındaki transatlantik ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olarak tanımlanan serbest ticaret anlaşmasının masaya yatırıldığı sürece rastlamasına dikkat çekilirken, Berlin ve Washington arasındaki ilişkilerde yeni dalgalanmalar yaşanacağı görüşü ağır basıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —