ABD-Almanya İlişkileri Kopma Noktasında mı?

ABD-Almanya İlişkileri Kopma Noktasında mı?

Almanya Başbakanı Angela Merkel`in NSA tarafından 10 yıldır dinlendiğinin ortaya çıkmasıyla yeni bir boyut kazanan NSA skandalı Almanya`da bu hafta sonunda da gündemi ve manşetleri belirleyen tek konu.

Hıristiyan Birlik partileriyle Sosyal Demokrat Parti arasında kurulması beklenen yeni koalisyon hükümetinde dışişleri bakanlığı koltuğu için adı sıklıkla geçen SPD`li Frank Walter Steinmeier`e göre, skandal ABD ile Almanya arasındaki ilişkilerde 2003 yılındakine benzer bir krize neden oldu.

O dönemdeki SPD`li Başbakan Schröder`in ABD`nin Irak`taki askeri operasyonuna karşı tavır koyması sonrasında Washington ile olan ilişkilerin kopma noktasına geldiğini anımsatan Steinmeier, NSA skandalı nedeniyle şu sıralarda da benzer bir krizin söz konusu olduğunu ve bu yüzden iki tarafından da `duygusal değil, mantıkla hareket etmesı gerektiğini` savundu. 2005 sonrası oluşan Birlik partileri-SPD koalisyonunda dışişleri bakanlığı yapan Steinmeier, iki ülkenin uluslar arası sorumluluklarını ve birbirlerine olan bağımlılıklarını ön planda tutarak hareket etmelerini önerdi.

Öte yandan ABD Ulusal Güvenlik Dairesi NSA`nin eski sistem analisti Edward Snowden`in ifşalarıyla patlak veren skandal ve karşılıklı artan gerilimde Amerikan tarafının Almanya`ya yönelik eleştirileri de sürüyor. Nitekim ABD Maliye Bakanlığı, Almanya`nın ihracat bağımlılığının Avrupa ekonomisinin dengelerini bozduğunu, krizde olan ülkelerin toparlamanmasını engellediğini ve küresel ekonomiyi de tehdit ettiğini belirtti.

Aşırı ihracat fazlası odaklı Alman ticaret politikasının başta Euro Bölgesi`nde olmak üzere tüm dünyada deflasyon etkisi yaptığını savunan Amerikan yetkililerin bu açıklaması, Berlin`de NSA skandalı ile ilgili tepkilere misilleme olarak yorumlandı. Ancak Avrupa Birliği Komisyonu`nun da Almanya`yı, aşırı dış ticaret fazlası nedeniyle uyarmayı planladığı biliniyor.

Avrupa Birliği Komisyonu Berlin`i `makro ekonomik dengesizliklerden kaçınma ve dengesizlikleri düzeltme` ilkelerine uymamakla suçluyor. Ekonomistlerin analizlerine göre, Almanya`nın ticaret dengesi fazlası bu yıl yeni bir rekor kırarak 200 milyar Euro`ya ulaşacak. Almanya, geçen yıl 175 milyar Euro fazla elde etmişti.

Öte yandan Alman siyasetçiler arasında AB ile ABD arasında planlanan serbest ticaret anlaşması için yürütülen müzakerelerin dondurulması yönündeki tartışmalar da sürüyor. Bu konuyu skandalın patlak vermesi ile ilk kez dillendiren AP Başkanı SPD`li Martin Schulz, bir kez daha AB ile ABD arasında serbest ticaret görüşmelerinin askıya alınmasını önerdi.

ABD ile serbest ticaret müzakereleri, AB ülkeleri ile karşılıklı geniş kapsamlı gümrük ve ticaret kolaylıkları getirilmesini öngörüyor. Uzmanlar anlaşmadan özellikle Almanya’nın büyük avantaj sağlayacağını tahmin ediliyor ve yürürlüğe girmesi durumunda ilk iki yılda sadece Almanya’da 160 bin kişi istihdam edileceğinden yola çıkıyor.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading