ABD´de ‘Bir Milyon Müslüman Oyu´ Kime Gidecek?
8 Kasım´daki ABD seçimlerinde 1 milyon fazla kayıtlı Müslüman seçmen var. Seçimlerin başa baş olduğu ve yoğun yaşadıkları eyaletlerde, Müslüman seçmenlerin üzerlerine düşen görev büyük.
8 Kasım´daki ABD seçimlerinde 1 milyon fazla kayıtlı Müslüman seçmen var. Seçimlerin başa baş olduğu ve yoğun yaşadıkları eyaletlerde, Müslüman seçmenlerin üzerlerine düşen görev büyük.
20 kadar İslam örgütünü çatısı altında toplayan ABD Müslüman Örgütler Konseyi, bu yıl sürdürdüğü “Bir Milyon Seçmen” kampanyasında hedef sayısı geçti. 2012 seçimlerine kıyasla kayıtlı Müslüman seçmen sayısını iki katına çıkarmayı başardı.
Amerika´nın Sesi´nin konuştuğu örgütün genel sekreteri Usama Cemal, camilerde, okullarda ve özel etkinliklerde seçmen kaydı için çalıştıklarını açıkladı. 2500 camiye, 500 okula ve birçok İslam merkezine seçmen kayıt masaları kuruldu. Eylül´de Kurban Bayramı süresince daha yoğun çalışıldı. İmamlar, oy kullanmanın önemine dikkat çeken vaazlar verdi.
Merkezi Washington´daki Amerikan İslam İlişkileri Konseyi CAIR´in yaptığı bir ankete göre, kayıtlı Müslüman seçmenin yüzde 86´sı oy kullanmayı planlıyor.
Aralık 2015´te Cumhuriyetçi aday Donald Trump´ın Müslüman göçmenlerin ülkeye girişinin tamamen yasaklanması çağrısı yapması korkuya neden olunca, seçmen sayısında büyük artış yaşandı.
Araplar ve Güney Asyalı göçmenler, Amerikalı Müslüman toplumunun çoğunluğunu oluşturuyor ve nadiren oy kullanıyorlardı. Ancak Trump´ın çıkışları Müslüman toplumunu da harekete geçirdi.
CAIR Direktörü Nihad Awad, Donald Trump´a, Müslüman toplumunu ayağa kaldırdığı için özellikle teşekkür ediyor. Awad, “Müslüman toplumu propagandanın ateşini ve yükünü hissetti, bu sayede oy vermenin önemini anladılar” diyor.
Pew Araştırma Merkezi´ne göre ABD´de 3 milyon 300 bin civarında Müslüman yaşıyor. Bu rakam nüfusun yüzde birine tekabül ediyor. Bu rakamın bir buçuk milyonu seçmen olabilir.
Müslüman Amerikalılar, genelde Cumhuriyetçiler´e oy veriyordu. 2000 seçimlerinde George W. Bush´a oy verdi. Hatta Bush´un Florida´daki Müslüman oyları sayesinde seçildiği bile iddia edildi.
Ancak 2003´te Irak´ın işgali ve İslamofobi´nin yükselmesinden Cumhuriyetçi Parti politikalarını sorumlu tutan Müslümanlar, Demokrat Parti´ye kaydı.
CAIR´in anketi de bu durumu destekliyor. Kayıtlı Müslüman seçmenin yüzde 72´sinin Hillary Clinton´a oy vermesi bekleniyor. Donald Trump´a oy vermeyi planlayanların oranı ise yüzde 4.
“Bir Milyon Seçmen” kampanyası ulusal bazda olsa da, Müslüman nüfusun etkili olacağı çekişmeli eyaletlere daha fazla odaklanıyor.
Ancak Müslümanlar´ın oylarının ne kadar etkili olacağı belirsizliğini koruyor. Zira Müslüman nüfus California, New York ve New Jersey gibi Demokrat eyaletlerde yoğunlaşmış durumda. Bu eyaletlerde zaten Hillary Clinton, iki haneli rakamlarla yarışı önde götürüyor.
Florida, Michigan, Ohio, Pennsylvania ve Virginia gibi çekişmeli eyaletlerdeki Müslüman toplumları da nispeten geniş ama genel seçmen sayısına göre etkileri az. CAIR, Pennsylvania´da 15 bin, Florida´da 25 bin, Michigan´da 27 bin kadar kayıtlı seçmen olduğunu tahmin ediyor.
Florida´da 2000 yılındaki başkanlık seçimlerinde fark sadece 537 oyla belirlenmişti. O nedenle Floridalı Müslümanlar oylarının öneminin farkında. Eyalette aynı senaryo yaşanacak mı? Bunun yanıtı 8 Kasım´da ortaya çıkacak.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
