ABD´de Bireysel Silahlanma Tartışması Yeniden Alevlendi

ABD´de Bireysel Silahlanma Tartışması Yeniden Alevlendi

Brexit-sonrası AB-27´nin Çin´le olan ticareti üzerindeki etkisi ise, hem ticaret hacmi hem de içeriği açısından hissedilecek. Brexit´in ardından AB artık Çin´in en büyük ticaret ortağı olmayacak.

 

ÖZET: 

  • Birleşik Krallık´ın halihazırda Çin´le ilişkilerinin kapsamı; Brexit´in AB-Çin arasındaki ekonomik ve ticari etkileşimlerin ölçeği ve çeşitliliğini ciddi anlamda azaltacağı anlamına geliyor. Ancak, etkisi, farklı alanlarda değişkenlik gösterecek. 
  • Politika açısından, Çin´e yönelik ekonomi politikasına dair liberal sesler, Brexit-sonrası AB-27 arasında bir nebze daha zayıf olacak. Brexit, AB´nin Çin´e yönelik politikasında gelecekteki stratejik tutarlılık düzeyini belirlemede en önemli etmen olmayabilir. 
  • Brexit-sonrası AB-27´nin Çin´le olan ticareti üzerindeki etkisi ise, hem ticaret hacmi hem de içeriği açısından hissedilecek. Brexit´in ardından AB artık Çin´in en büyük ticaret ortağı olmayacak. 
  • Çin´in Avrupa´ya Birleşik Krallık hariç yatırımlarında görece bir değişim yaşanacak (her ne kadar zaman içinde Avrupa çapında Çin´in yatırımına dair politika yaklaşımları, Brexit´in kendisinden çok daha büyük bir etki kazanacak olsa da). 
  • AB-Çin arasında eğitim alanındaki değişimler, Brexit´in ardından zayıflayacak, ancak Çin´e doğru turizm akışları, Brexit´ten daha az etkilenecek. 
  • 2025 yılı itibariyle, AB, Brexit´in bazı alanlardaki etkisini telafi edecek, ancak bu süreç büyük ölçüde AB´nin önümüzdeki on yıl içerisinde nasıl bir yönelim izleyeceğine bağlı. 
  • Pekin açısından AB-Çin ilişkileri, Birleşik Krallık-Çin ilişkilerinden daha öncelikli olacak. AB içinde, Çin´in Almanya´ya görece olarak odaklanması ise çok daha anlamlı olacak. 

GİRİŞ 

Küresel çapta bir belirsizliğin olduğu bir ortamda, AB-Çin ilişkileri, hem AB hem de Çin açısından ekonomik ve ticari anlamda kritik önemini koruyor ve bu ilişki, küresel ekonomiye olan katkıları bağlamında çok daha büyük bir öneme sahip. 2025 yılına giden süreçte (projenin kapsadığı dönem), AB-Çin ilişkilerinin gelişimindeki önemli bir etmen, Birleşik Krallık´ın AB´den ayrılma kararının etkisi olacak (bundan sonra “Brexit” olarak adlandırılacak). Bu süreç, daha geniş çerçevede küresel belirsizlik bağlamında gerçekleşecek. Bu rapor, Brexit´in AB-Çin arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler bağlamındaki olası etkilerini inceliyor. 

Bu çalışma ilk olarak Brexit ve onun etkilerini inceliyor; böylelikle daha sonraki analizler için bir çerçeve çizilmesi hedefleniyor. Ardından, Birleşik Krallık´ın AB çapında politika yapım sürecindeki rolüne dair bir değerlendirme ve Çin´e yönelik uygulamalar yer alıyor. Bu kapsamda, Brexit´in AB´nin Çin politikasının tutarlılığı açısından ne anlam ifade ettiği de irdeleniyor. Bundan sonraki bölümde ise, AB27 ve Çin arasında Brexit-sonrası ilişkilerin olası ölçeği mercek altına alınıyor. Ardından da, AB-Çin ilişkilerinin geniş kapsamına dair kısa değerlendirmeler yapılıp sonuç bölümünde 2025 yılında Brexit-sonrası AB-Çin ilişkilerine değiniliyor. 

Brexit ve etkileri 

Brexit´in AB-Çin ilişkileri üzerindeki etkisine dair tahminler yürütmek, Birleşik Krallık´ın AB´den ayrılmasının olası niteliği ve ayrıntılarına dair temel belirsizlik sebebiyle karmaşık bir hal almaktadır. Başbakan Theresa May´in 17 Ocak 2017 tarihinde yaptığı konuşmanın ve onun ardından AB´den çekilme işlemlerinin başlamasıyla birlikte, bu raporun temel varsayımı; Birleşik Krallık´ın sadece AB´den değil tek pazardan da 2019 yılı Mart sonu itibaren çekileceği ve –her ne kadar Birleşik Krallık´ın halen AB´nin Gümrük Birliği´nin bir parçası olup olmayacağı net kalsa da- zaman içerisinde Çin dahil kendi ticaret anlaşmalarının müzakeresini yapabileceği yönünde. Bu, “yumuşak” Brexit yerine “sert” veya “temiz” Brexit olak tanımlanabilir. (1) 2025 yılı itibariyle bir dizi yeni olasılık söz konusu: Birleşik Krallık, AB´ye yakınlaşmak suretiyle sert Brexit´in etkisini hafifletme yoluna gidebilir veya alternatif olarak AB´den daha da uzaklaşabilir. Bu yönelimler, AB kurumları ve üye ülkelerden veya Çin dahil diğer dış aktörlerden gelen yanıtlar gibi araya giden değişkenlerden etkilenecektir. Geniş çaplı küresel belirsizlik ortamında –ki bu durum birkaç yıl sürebilir- ne tür varsayımların ağır basacağı henüz net olarak bilinmiyor.

Haberin devamı için : http://asam.org.tr/brexit-ab-cin-iliskilerine-etkileri/



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor