Tarih: 23.10.2016 09:04

ABD´de Gelir Adaletsizliğine Karşı Girişim

Facebook Twitter Linked-in

 

Gelir adaletsizliği, Amerika´da 8 Kasım´da yapılacak başkanlık seçimlerinin gündem maddelerinden biri. Araştırmalara göre 49 milyon Amerikalı, yoksulluk içinde yaşıyor. Bu rakamlar aynı zamanda her dört çocuktan birinin yoksul olduğu anlamına geliyor. Yoksul mahalleleri kalkındırmak ve aileleri yoksulluktan kurtarmak için hazırlanan bir program ise eğitim üzerinde yoğunlaşıyor. Georgia eyaletinin Atlanta kentinde uygulanan program, düşük gelirli gençleri eğitim yoluyla daha iyi bir geleceğe hazırlamayı amaçlıyor.

Öğrenciler, kendilerini üniversite eğitimine ve sonra da yüksek maaşlı işlere hazırlayan programa katılıyor. Atlanta´nın East Lake mahallesinde uygulanan kalkınma programının sorumlularından Daniel Shoy, ”Kaliteli eğitimle çocuklarımız için birinci sınıf fırsatlar yaratıyoruz. Hem gençleri hem ailelerini nesillerdir içinde bulundukları yoksulluk sarmalından kurtarmayı ve onlara fırsat kapıları açmayı umuyoruz” diyor.

Program, beşikten üniversiteye kadar eğitim vadediyor. 3 yaşındaki çocuklara verilen okul öncesi eğitim, programın ilk ayağı.

Küçük çocuklara yönelik bu derslikte okuma-yazma öğretiliyor. Amaç, öğrencilerin üçüncü sınıftan önce okumayı sökmelerini sağlamak. Çocuklar büyüdükçe kaydettikleri ilerleme izleniyor. Lise eğitim ise matematik, fen ve teknoloji müfredatına ağırlık veren bir kurumda veriliyor.

Shoy, ”Georgia eyaletinin matematik dersi için belirlediği asgari yeterliliğe beşinci sınıfa giden öğrencilerin sadece yüzde 5´i ulaşabiliyordu. Ancak okulumuzda bu oran yüzde 95´e yükseldi” diyerek öğrencilerin yakaladıkları seviyeyi aktarıyor.

Eğitim programı, yoksul mahallelerde yaşayan gençlere yönelik kalkınma girişimlerinin en önemli ayaklarından biri.

11´inci sınıf öğrencisi Celil Spearman, bu programla yetişmiş. Celil şimdi mühendislik dalında kariyer yapmaya hazırlanıyor.

Yoksul çocukların çoğu, orta sınıf ailelerden gelen yaşıtlarıyla aynı akademik seviyeyi yakalamış durumda. East Lake´e 15 yıl önce taşınan Terez Chapman da, hem üniversiteye gidiyor hem de çalışıyor.

Terez, bu öğrencilerin öğretmenlerinden aldığı destekle hem okulda hem de hayatları boyunca başarıyı yakalayacaklarını söylüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —