Tarih: 19.05.2016 16:07

ABD´de Göçmen Operasyonları

Facebook Twitter Linked-in

 

Amerikan Göçmenlik ve Gümrük Dairesi yetkilileri, Amerika´ya yasadışı yollardan giren ve tüm hukuki yolları tüketen Orta Amerikalı annelerle çocuklarını ülkelerine göndermek için Mayıs ve Haziran ayları boyunca operasyon düzenliyor.

Operasyonlar, ülkelerine dönmeleri gerektiği kendilerine daha önce bildirildiği halde Amerika´da kalmaya devam eden yüzlerce anne ve çocuğa odaklanacak.

Süreç, Amerika´ya anne-babasız ya da yanlarında koruyucu başka bir yetişkin olmadan giren ve 18 yaşını dolduran kaçakları da kapsıyor.

Göçmenlik ve Gümrük Dairesi Sözcüsü Jennifer Elzea, İç Güvenlik Bakanlığı´nın yasaları uygulamak zorunda olduğunu söyledi.

Sözcü, operasyonların İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson´un Ocak ve Mart aylarında açıkladığı önlemlerin devamı niteliğinde olduğunu da kaydetti.

Operasyonlar kapsamında öncelikle Amerika´ya 1 Ocak 2014‘ten sonra kaçak giriş yapanlar sınırdışı edilecek.

Sınırdışı edilecekler arasında bekar yetişkinler ve yanlarında çocuklarını getirenler de var.

Obama Yönetimi´nin Ocak ayında kaçak göçmenlere karşı başlattığı operasyonlar, sınırdışı uyarısına rağmen Amerika´da kalmaya devam eden Orta Amerika ülkeleri vatandaşlarını kapsıyor.

Göçmenlik Dairesi yetkilileri, Mayıs 2014‘ten buyana düzenlenen baskınlarda 121 kişiyi gözaltına aldı.

Johnson, gözaltına alınanların Texas, Georgia ve Kuzey Carolina eyaletlerine götürüldüklerini bildirdi.

Bakan Johnson, Ocak ayında yaptığı açıklamada, tutuklananların tüm hukuki yolları tükettiklerini söylemişti.

Uzmanlara göre Orta Amerika ülkelerinden Amerika´ya kaçak gelenlerin sayısının artmasının nedeni, suç çetelerinin karıştığı şiddet eylemlerindeki hızlı artış.

Bakan Jeh Johnson, Mart ayında Senato´daki bir panelde, Ocak ayında düzenlenen baskınların Amerika´ya kaçak girmeye çalışan Orta Amerikalılar´ın sayısını azalttığını söylemişti.

Amerikan Sınır Güvenliği, Ocak-Mart ayları arasında kaçak girişlerin azaldığını bildirdi.

Sınır Güvenlik ekipleri, 1 Ekim´de başlayan mali yılın ilk altı ayında Orta Amerika ülkelerinden yanlarında anne-baba ya da koruyucu yetişkin olmadan Amerika´ya gelen 27 bin 754 çocuğun gözaltına alındığını açıkladı.

Demokrat Parti başkan aday adayları Hillary Clinton ve Bernie Sanders, kaçaklara yönelik operasyonları kınayan açıklamalar yaptı.

Sanders, Nisan´da yaptığı açıklamada, Başkan Obama´yı Orta Amerika´daki şiddetten kaçanlara karşı operasyonları durdurmaya çağırdı.

Sanders, açıklamasında, ”Amerika her zaman şiddetten kaçanlar için bir özgürlük sembolü olmuştur. Aileleri baskınlarla dağıtmak bize yakışmaz. Sınırdışı uygulaması çocuklar, anne babalar ve sığınma arayışı içindekiler için ölüm fermanı anlamına gelir” dedi.

Hillary Clinton da kaçak göçmenlere yönelik baskınlara karşı.

”Baskınların göçmenlik yasalarını uygulamada kullanılacak uygun araç olduğunu düşünmüyorum” diyen Clinton, bu uygulamanın bölücü olduğunu, korku ve uyumsuzluk tohumlarını ektiğini söyledi.

Cumhuriyetçi Parti ise Obama Yönetimi´ni, Amerika´da bulunan 11 milyon kaçak göçmene karşı önlem almamakla suçluyor.

Cumhuriyetçi Parti´nin başkan adayı olmasına kesin gözüyle bakılan Donald Trump, göçmenlere karşı yapılan operasyonları onaylıyor. Trump, Obama Yönetimi´ne baskı yaptığı için operasyonların gerçekleştiğini iddia ediyor ve kendine pay çıkarmaya çalışıyor.

Meksika´yı suçlu ve tacizcilerin Amerika´ya kaçak olarak girmesine izin vermekle suçlayan Trump, Amerika-Meksika sınırına duvar örme, maliyeti de Meksiya´ya yükleme önerisinde bulunmuştu.

Göçmen hakları savunucuları ise baskınların işe yaramayacağını söylüyor. Amerikan Medeni Hak ve Özgürlükler Birliği gibi kuruluşlar, kaçak göçmenleri yakalamak ve sınırdışı etmek için yapılan operasyonları kınıyor.;




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —