Tarih: 05.04.2022 09:49

ABD´de sürücüsüz TIR´lar yollarda

Facebook Twitter Linked-in

 

Küresel tedarik zincirindeki sıkıntıların çözümü yapay zekada olabilir mi? Onbinlerce TIR şöforü ihtiyacı olan ülkede, uzmanlar yüklerin robot TIR´lar sayesinde güvenli ve ucuza taşınabileceğini düşünüyor. Sürücüsüz TIR´lar ABD´de trafiğe çıkmaya başladı.

ABD´nin Arizona eyaletinde sürücüsüz TIR´lar trafiğe çıkmaya başladı. Özel kameralar, uydu konumlandırma ve yapay zeka sayesinde tonlarca yük taşıyan TIR´lar trafikte güvenle ilerleyebiliyor.

Şimdilik sürücü ve mühendisler yapay zekaya nezaret ediyor. Ancak bilgisayar binlerce kilometrede tek bir hata yapmaması ile dikkat çekiyor.

ABD´de en az 80 bin TIR şoförüne ihtiyaç olduğuna vurgu yapan uzmanlar, sürücü eksikliği, çevresel faktörler ve güvenlik sorunları sebebiyle sürücüsüz TIR´ların birçok sorunu aynı zamanda çözebileceğini belirtiyor.

/resimler/2022-4/5/0955037425352.jpg

9 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Sürücüsüz TIR teknolojisi için yapılan yatırım şimdiden 9 milyar doları aşmış durumda. Nakliyat maliyetlerinin yarıya yakınının sürücü kaynaklı olduğu belirtiliyor. Ancak yapay zekanın, başta sadece en uzun ve monoton rotalarda çalıştırılması öngörülüyor.

ABD´de halihazırda 2 milyon 300 binden fazla TIR işletiliyor. Küresel sürücüsüz TIR pazarının 2035 yılında 167 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —