ABD'de başkan kim olacak, ekonomi nasıl etkilenecek?

ABD

Türker ÇELİK

 

Herhalde gençlik dönemime rast gelmesi nedeniyle sosyal medyada son günlerde sürekli karşıma 80`li; 90`lı yılları anlatan haberler çıkıyor. Gerçekten o yıllar benim kuşağım için çok daha güzel, gerçek ve doğaldı. 80`ler 90`lar nasıl sosyal olarak daha renkliyse 90`lı ve 2000`li yılların Amerikan siyaseti de birçok açıdan daha heyecanlıydı. En azından o dönemin Amerikan başkanları Bill Clinton ve Barack Obama; günümüzün liderlerine kıyasla çok daha nitelikliydi. Yaklaşmakta olan 5 Kasım 2024 Amerikan Başkanlık Seçimleri bana bunları düşündürttü.

Peki, 5 Kasım seçimlerini kim kazanacak; Amerika ve dolayısıyla dünya ekonomisini nasıl etkileyecek. Mevcut anketleri dikkatli şekilde analiz ettiğimde Demokrat Parti`nin adayı Kamala Harris`in Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump`a kıyasla seçilme olasılığı daha yüksek. Tahminim Amerikan seçim anketlerine dayanıyor. Özellikle 2016 Hillary Clinton – Donald Trump seçiminde birçok anket firması yanıldı. O nedenle genel olarak anketlere tekil olarak karşı çok dikkatli ve güvensiz olunması gerektiğini düşünüyorum. Ancak yine de 2016 seçimlerinde 2-3 anket firması isabetli tahmin yapmıştı. 2020 seçimlerinde birçok anket firması isabetli tahmin yapsa da ben hala sınırlı sayıda ankete güvenebiliyorum. Bunlar LA Times/USC Tracking; Gravis; IBD/TIPP ve Fox News… Bu anketlerin bazı noktalarda ciddi hataları olabilir ancak nispeten daha tarafsızlar; ya da en azından Harris lehine torpil geçmeyeceklerini düşünüyorum. Bu anketler hem nihai seçim sonuçlarında çok da anlamı olmayan ülke genel oylamasında; hem de seçimin sonucunu belirleyen kritik eyaletlerde Kamala Harris`in iyi performans gösterdiğini işaret ediyor. Bu anketler nispeten yakın tarihli. Daha da kritik olan Trump, suikaste uğradı ancak bu suikasta rağmen Trump`ın oyları artmadı ama Demokrat Parti`nin oyları arttı. 

Kamala Harris favori ancak yarış başabaş…

Bütün bu anlattıklarıma rağmen şu an seçim sonuçlarını belirleyecek kritik eyaletlerde hala Trump`ın önde olduğunu unutmayalım. Bu nedenle seçimi öngörmek zor. Ancak 2020 seçimlerinde Amerika`da müesses nizamın ve kurumları nasıl Trump aleyhine çalıştığını gördük. Bu seçimlerde de Trump karşıtı kurumsal dinamikler aktif. Trump ilgili eyaletlerde tabanını konsolide etmiş görünse de Kamala Harris bu eyaletlerde kampanyaya yeni başladı. Ayrıca 17 Eylül ayındaki FED toplantısında kesin faiz indirimi gelecek görünüyor. Bu senaryo ekonomiyi hareketlendirecektir ki şimdiden faiz indirimi beklentisi konut kredilerin indirmeye yetti. Bu da Harris`e ilave oy olarak yazacaktır.

Evet seçim öngörüşümüzü Kamala Harris favori ancak yarış başabaş diye noktalayabiliriz.

Trump’ın ekonomiye etkisi olumlu olur

Artık Başkan adaylarının ekonomiye olası etkilerini inceleyebiliriz.  Kamala Harris kazanırsa mevcut ekonomik politikalar devam eder. Harris`in olumlu veya olumsuz bir etkisi olmaz. Ancak genel olarak Amerika`nın kriz riskini önemli ölçüde atlattığını söyleyebiliriz.

Peki, Trump gelirse ne olur.  Ekonomik ciddi ölçüde hareketlenir düşüncesindeyim. Trump özellikle reel ekonomiyi halk tabiri ile sokak ekonomisini iyi biliyor. Parasal genişlemeyle bile olsa faizleri düşürüp harcama ve yatırımları artıracaktır. Türk ihracatçıları açısından iki açıdan Trump`ın olumlu etkisi olacaktır. Birincisi Amerika`da tüketim artacağı için Türkiye`nin ihracatı da artacaktır. Ayrıca Trump, Amerika`nın Çin`den ithalatını daha fazla sınırlayacağı için Türkiye için daha fazla imkân olacaktır.

Ancak iki başkan alternatifinde de Türkiye adına kritik bir risk görünmüyor. Bu da günümüzün olumlu görüşü olsun…

 



Paşinyan Moskova'ya "Ya Herro ya Merro" demeyi sürdürüyor

Mayis Alizade

Trump'tan Putin'e yeni mesajlar: Yeni bir diplomasi dönemi mi?

Mayis Alizade

Dünya

MİT, Reyhanlı'daki terör saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı'yı Suriye'de yakaladı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 2013'te Reyhanlı'da 53 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı'yı Suriye'de yakaladı.

Dünya

Türkiye, Suriye'ye enerji tedarikini artıracak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin komşularıyla şebeke bağlantısını artırmaya çalıştığını belirterek, "Bölgede ve ülkede bir istikrar olması açısından Suriye'ye enerji tedarikimizi artıracağız." dedi

Ekonomi

Paşinyan Moskova'ya "Ya Herro ya Merro" demeyi sürdürüyor

Trump'tan Putin'e yeni mesajlar: Yeni bir diplomasi dönemi mi?

MİT, Reyhanlı'daki terör saldırısının faillerinden Muhammed Dib Koralı'yı Suriye'de yakaladı

Türkiye, Suriye'ye enerji tedarikini artıracak

“Türkiyesiz Cennete Bile Gitmem”

İran uzmanı Talebi: İran ve Suudi Arabistan arasındaki bu "acı ve tatlı paradoksal yakınlaşma", bölgenin geleceği açısından kritik bir döneme işaret ediyor

İsrailli gazeteci Gurevich: Türkiye ile İsrail arasında herhangi bir gerilim yaşanma ihtimali görmüyorum

Milli Uçak Gemisi (MUGEM)'le değişecek jeopolitik dengeler

Trump, Rusya ve Azerbaycan: 20 Ocak sonrası dünyada neler değişecek?

Sözlü baskılar yaptırımlara dönüşür mü?

Nikol Paşinyan'ın yenilgiden sorumlu tuttuğu general hapse atıldı

Nazım’ı küçük yaşta görmek ve tanımak kaderimde varmış

ÇAĞDAŞ İNSAN İLKEL İNSANDAN NE KADAR FARKLI?

BAŞAKŞEHİR KAYMAKAMINA ZİYARET

Uçak trajedisini geride bırakıp, kara sınırı trajedisiyle devam ederken...

Kapalı sınırlardan ölüme uçmak... Azerbaycan yolcu uçağı, neden Çeçenistan'ın başkentine inemeyip de Hazar Denizi'nin doğu kıyısında yere çakıldı?

2025'te dünya nereye gidiyor? Trump'ın dönüşü ve Ukrayna savaşının geleceği

Suriye'deki PKK tünelleri

Erzincan ve Erzurum petrol heyecanı... Denizden sonra şimdi sıra karada

ABD, Çin ile rekabetini nasıl kaybediyor?

Prof. Dr. Hasan Oktay: Trump yemin edip koltuğa oturana kadar Ukrayna krizi daha da derinleşecek

"Gülmeyi hepten bırakmış gibiyim…" Putin, yıllık basın toplantısında neleri itiraf etti?

"Vefa"nın sadece bir semt ismi olmadığını kanıtlamak için... Silah almak mı?

“TÜRK’ÜN DERGİSİ KIBRIS ÖZEL SAYISI

Suriye denkleminde son durum

"Suriye, Türk himayesine giriyor"; "İsrail ve Türkiye çıkarları Suriye'de çatışıyor"

"Erdoğan'ın ısrarcılığı, Colani'nin başarılı olup olmayacağı netleşmeden Suriye haritasında değişikliğe neden olabilir"

"Erdoğan'ın Türkiye'si, herhangi bir büyük devletin yaptığından daha fazla iş yaptı"

Esad sonrası Suriye: Rusya'nın Ortadoğu'da kriz stratejisi ve Türkiye'nin yanıtı

Yeni Suriye denklemi nasıl olacak?

Yükleniyor