• BIST 100

    10279,98%0,03
  • DOLAR

    32,31% -0,06
  • EURO

    34,84% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2408,92% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21

ABD´deki Demografik Değişim Siyasette Kritik Etken Oldu

ABD´deki Demografik Değişim Siyasette Kritik Etken Oldu

Amerikan seçmeninin farklı etnik ve dini yapısı 6 ay sonra sandığa yansıyacak. Son bir nüfus araştırmasına göre Amerikan tarihinde ilk kez seçmen çeşitliliği bu denli arttı.

 

Amerikan seçmeninin farklı etnik ve dini yapısı 6 ay sonra sandığa yansıyacak. Son bir nüfus araştırmasına göre Amerikan tarihinde ilk kez seçmen çeşitliliği bu denli arttı.

Amerikan Yatırım Enstitüsü´nün son raporu Nüfus ve Demokrasi-Eyaletlerdeki Değişim´in yazarlarından Karlyn Bowman, 2016 sonuna kadar 22 eyalette azınlığın, çoğunluk haline geleceğini söylüyor.

ABD´de etnik ve ırksal çeşitliliğin artmasının, iç siyasette de derin etki yaratması bekleniyor. Hatta bazı uzmanlara göre, bu yılki yoğun başkanlık seçimi kampanyalarında, bu çeşitliliğin etkileri görülüyor.

Örneğin Cumhuriyetçiler´in fiili adayı, işadamı Donald Trump, yasadışı milyonlarca göçmenin ABD´de çalışması ve yaşamasına izin veren politikaları kıyasıya eleştiriyor.

Bu tür eğilimleri inceleyen uzmanlar, bu keskin kampanya dilinin riskli bir siyasi strateji olduğunu söylüyor.

Araştırma kuruşu PEW´in geçen Şubat´taki bir çalışmasına göre, Kasım´daki seçimde oy vereceklerin yüzde 31´i siyah, Latin Amerika ve Asya kökenli ya da başka bir azınlık gruba ait olacak.

ABD Nüfus Dairesi´nin 2000 ve 2010 yılları arasındaki verilerini de inceleyen Bowman, azınlık nüfusundaki artışın beklenenden daha hızlı olduğuna da dikkat çekiyor. Latin kökenli olmayan beyaz nüfus hala çoğunluğu koruyor ancak tüm gruplar arasında en yavaş büyüyen nüfus da bu. 2000 ile 2010 yılları arasındaki büyüme hızı yüzde 1. Aynı zaman aralığında Liatin ve Asyalı nüfusun büyüme hızı yüzde 43´e çıkıyor.

Broooking Enstitüsü´nden William Frey´e göre bu demografik değişimler kültürel kimlik uçurumu da yaratıyor. Çeşitlilik Patlaması kitabının da yazarı olan Frey, bunu “Çoğunluğu beyaz olan yaşlı nüfus, ülkede değişen demografiye ayak uydurmada zorluk çekiyor” diye anlatıyor.

Bu aslında şunu demenin daha zarif bir yolu: “Anketlere göre daha az eğitimli ve 2008´deki ekonomik krizin vurduğu beyaz kesim, Trump´ı destekliyor ve azınlık nüfusundaki patlama ciddi şekilde güçlerine gidiyor.”

Karşıtları ise Trump´ın kurallarına göre oynamadığını, sonuçlarını hiç düşünmeden öfkeyi körüklediğini ve tehlikeli bölünmelere yol açtığını savunuyor. Cumhuriyetçi aday adayı Jeb Bush´un kampanya yöneticilerinden Charles Badger, “Trump´ın başkanlığı kazanmak için gizli planı: Azınlıkları birbirine düşürmek” makalesinin yazarı. Badger, geçmişe dikkatle bakılırsa, Trump´ın Beyaz Saray taktiklerinin anlaşılabileceğini söylüyor.

Badger, “Kendi gibi demagoji ustalarının yolunu izliyor. Onlar Trump´ın yaptıklarının aynısını yapmıştı. Yani zaten denenmiş bir taktik” diyor.

Badger, ekonominin durumuna da şu sözlerle dikkat çekiyor. “Sadece ülkemizde değil, nüfusunda ve ekonomisinde büyük değişimler yaşayan tüm ülkelerde bu tür kışkırtıcı figürler ortaya çıkar. Trump´ı da bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Ona olan destek, sadece tepki. Sadece göçe verilen bir tepki değil, ülkedeki tüm değişikliklere verilen bir tepki.”

Çoğu ekonomi uzmanına göre, ekonomik gerileme sona ereli çok oldu ama yine de 2008 ekonomik krizinin etkileri hala sürüyor. Anket şirketlerine göre, Trump´ın destekçileri dahil halkın bir bölümü hala bu etkilerle boğuşuyor.

Maaşları düşük, işsizlik ve sağlık paraları az, borç batağındalar, yüksek eğitim hakkından yoksunlar. Uzun lafın kısası, hayat standartlarını yükseltecek açık bir yolları yok.

Trump sözünü sakınmayan üslubu ileişte bu seçmenlere hitap ediyor. Bu seçmenler, kendilerini refah vaat eden sözde Amerikan Rüyası´nın dışlanmış hissediyor. Trump´ın üslubu aslında finans çevrelerine savaş açan Demokrat aday Bernie Sanders´ınkinden farklı değil.

Kazanma stratejisi mi?

William Frey´e göre beyazları açıkça destekleyen bu agresif strateji, en etkili yöntem olmayabilir.

Bunun nedeni ise beyaz Amerikalıların hızla yaşlanması ve yakında ölüm oranlarının doğum oranlarını geçecek olması. Beyaz nüfusun bu genç azınlığa ihtiyacı var zira ülkenin çalışan nüfusu onlara emanet olacak. Yani, yaşlı beyaz Amerikalılar gelecekte Latin ve Asya kökenliler ile siyah nüfusun yöneteceği işgücüne muhtaç kalacak.

Trump´ın göçmenler ve diğer azınlıklar için söylediklerine gelince, Frey, azınlık gruplarının hızla büyümesinin en büyük nedeninin göç olmadığını söylüyor. “Siyasetçiler, her zaman kendilerine daha çok oy kazandıracak tabloyu renklendirmeye çalışır” diyen Frey, gelecekte oyların yaşlı beyaz nüfusa değil bugünün azınlıklarına ait olacağını söylüyor.



19.2° / 10.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor