Tarih: 20.09.2022 10:43

ABD´den Dedeağaç Limanı planı: Askeri üs olarak kullanılması amaçlanıyor

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD´nin, Dedeağaç Limanı´nı Balkanlar´a giden yol olarak genişletmek istediği öne sürüldü. Limana destroyer sınıfı gemilerin yanaşacak şekilde genişletileceği ifade edildi.

Kathimerini gazetesinin haberine göre, Dedeağaç Limanı´nın genişletilerek Girit´teki Suda Üssü´ne benzer şekilde kullanılması amaçlanıyor.

Ukrayna savaşının başlamasıyla Dedeağaç´ın Boğazlara alternatif bir yol olarak kendini kanıtladığı savunulan haberde, savaşın başlamasının ardından geçen 7 aylık süreçte bu yolun, ABD ve NATO´ya ait asker ve askeri teçhizatın Bulgaristan, Romanya ve hatta Polonya´ya kadar uzanan bölgeye ulaştırılmasında etkili olduğu öne sürüldü.

KAVALA LİMANI DA DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Haberde, ABD´nin, Dedeağaç Limanı´nın genişletilmesi önerisini Yunanistan´a farklı yollardan ilettiği belirtilerek amacın, 'Arleigh Burke' sınıfı ve benzeri özellikteki muhriplerin (destroyer) limana yanaşabilmesi ve limandan hizmet almasının sağlanması olduğu ifade edildi.

Karadeniz ve NATO´nun doğu kanadına yakın bir bölgede böylesi bir yapı oluşturulmasının, ABD´nin, Ege´den başlayıp Romanya, Macaristan ve Polonya´ya kadar uzanan bir Balkan altyapı ağı kurma isteğini ortaya koyduğu ifade edilen haberde, Dedeağaç´ın Balkanlar´la demir yolu vasıtasıyla bağlanmasının da tartışıldığı ileri sürüldü. Bu çerçevede, Kavala Limanı´nın da değerlendirilebileceği iddia edildi.

Son aylarda Suda´daki ABD Silahlı Kuvvetleri varlığı da hızlı bir artış gösterirken Suda Üssü´ndeki altyapının da yenilenmesinin gündeme taşındığı ifade edildi.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —