• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

´ABD´den ekonomik baskı var´ diyen vatandaş, Rusya´ya yakın politika izlenmesini istiyor

´ABD´den ekonomik baskı var´ diyen vatandaş, Rusya´ya yakın politika izlenmesini istiyor

Xsights Araştırma´nın anketine göre, Türkiye vatandaşlarının yüzde 81´i ABD ve Avrupa devletlerinin ülkeye ekonomik baskı uyguladığı düşüncesinde. 'Türkiye, Suriye konusunda ABD´ye mi, Rusya´ya mı yakın politika izlemeli' sorusuna

 

Xsights Araştırma´nın 19 Nisan-18 Mayıs 2018 tarihleri arasında 26 şehirden 1517 kişiyle yaptığı ´Vatandaşın Nabzı Anketi´ sonuçlarına göre Türkiye, geleceğine bakış konusunda kutuplaşırken, Batılı ülkelerin Türkiye üzerinde ekonomik baskı kurduğu konusunda birleşiyor.

Araştırmaya göre, ürkiye´de her 5 kişiden 4´ü ABD ve Avrupa devletlerinin ülke üzerinde ekonomik baskı yarattığına inanıyor. Üstelik farklı oy gruplarındaki vatandaş benzer düşünüyor. 

Cumhur İttifakı´na oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 85´i, Millet İttifakı´na oy vereceklerini söyleyenlerin yüzde 77´si ´Batılı ülkeler Türkiye´ye ekonomik baskı uyguluyor´ diyor.

´RUSYA´YA YAKIN OLALIM´

Türkiye´nin son yıllarda karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan biri de göç. Suriye konusundaki politikalar vatandaşı yakından ilgilendirirken, Türkiye dış politikasında, Suriye konusunda ABD´den farklılaşarak Rusya´yla daha yakın temasta hareket ediyor.

'Suriye konusunda Türkiye ABD´ye mi, Rusya´ya mı yakın politika izlemeli' sorusuna vatandaş yüzde 42 ile ‘Rusya´ cevabını veriyor. ABD´ye yakın politika izlenmesini isteyenlerin oranı yüzde 10´da kalıyor. 'Hiçbiri' cevabını verenlerin oranı da azımsanamayacak şekilde yüzde 30. 

Cumhur İttifakı´nda ´Rusya´ diyenlerin oranı yüzde 54, Millet İttifakı´nda ise yüzde 36´şarla ‘Hiçbiri´ ve ‘Rusya´ diyenler aynı oranda. Her üç kararsızdan biri ise ‘Hiçbiri´ diyor. Ankete katılan AK Parti seçmenlerinden sadece yüzde 9´u ‘ABD´ye yakın politika izlenmeli´ şeklinde görüş belirtiyor.

´TÜRKİYE´YE OPERASYON ÇEKİLİYOR´

Özellikle kurlardaki dalgalanmada siyaset dilinde ´dış güçler´, ´Türkiye´ye operasyon çekiliyor´ söylemleri öne çıkarken, vatandaş da bu yönde düşünüyor. Ankete katılan her 5 kişiden 4´ü yani katılımcıların yüzde 81´i Batılı devletlerin ekonomik baskı uyguladığını beyan ediyor. Siyasi görüşlerinin farklılığına rağmen vatandaş aynı kanaatte. 

'Size göre Batılı ülkeler (ABD, Avrupa) Türkiye´ye ekonomik baskı uyguluyor mu?' sorusuna Cumhur İttifakı´na oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 85´i, Millet İttifakı´na oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 77´si ‘Evet´ diyor.

YIL SONUNA KADAR DOLAR KURU İÇİN GENEL KANAAT: 1 DOLAR 5 TL

´Dolar kaç lira oldu´ sorusu günlük hayatın bir parçası haline gelirken, vatandaş, TL´nin değer kaybetmeye devam edeceğine inanıyor.

Öyle ki ankette, 'Bence 2018 yılı sonunda dolar…….. TL olacaktır' sorusu ile boşluğu doldurması istenen vatandaş, yüzde 45 ile doların ´4.01-5.00 TL´ olacağını söyledi. Yüzde 16´lık kesim doları ´5.01-6.00´ seviyesinde tahmin ederken, neredeyse her 10 kişiden biri doların 6 liranın da üstüne çıkacağı görüşünde. 

Türkiye genelinde oranlamaya bakıldığında ise vatandaşın görüşü: 1 dolar eşittir 5 TL.

Dolar kurundaki gelişmeler konusunda Cumhur İttifakı´na oy vereceğini söyleyenler genel olarak daha iyimser bir tahminde bulunsa da ortalama olarak sene sonunda doların 4.6 TL olacağını düşünüyorlar. Millet İttifakı´nda ise ortalamada doların yeni bir rekor kıracağı ve yıl sonunda 5.4 TL´ye ulaşacağı tahmin ediliyor. Millet İttifakı´nda her 4 kişiden biri doların 5.01-6.00 TL arasında yılı kapatacağına inanıyor. Bu oran Cumhur İttifakı´na oy vereceğini söyleyen kişilerin sadece yüzde 4´üne denk geliyor.



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor