• BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88

ABD´den Montrö açıklaması: Türkiye güçlü adımlar attı

ABD´den Montrö açıklaması: Türkiye güçlü adımlar attı

ABD Dışişleri Müsteşarı Nuland, Türkiye´nin Montrö Sözleşmesi çerçevesinde savaş gemilerinin Karadeniz´e geçmesini engelleyerek, güçlü adımlar attığını söyledi.

 

ABD Dışişleri Müsteşarı Nuland, Türkiye´nin Montrö Sözleşmesi çerçevesinde savaş gemilerinin Karadeniz´e geçmesini engelleyerek, güçlü adımlar attığını söyledi.

ABD Dışişleri Müsteşarı Victoria Nuland, Türkiye´nin Rusya-Ukrayna savaşında Montrö Sözleşmesi kapsamında boğazlardan savaş gemilerinin geçişini engellemek için 'güçlü adımlar' attığını belirtti.

Nuland, Senato Dış İlişkiler Komitesinde Ukrayna üzerine katıldığı oturumda Türkiye´nin Montrö kararı ve Polonya´nın Ukrayna´ya savaş uçağı gönderme kararı konusunda açıklamalar yaptı.

Putin´nin Kırım´a daha çok silah sistemi kurmasının büyük bir endişe kaynağı olduğunu ve Karadeniz´in büyük bir bölümünde gemilerin serbest dolaşım hakkını tehdit ettiğini belirten Nuland, oradaki varlıklarını göstermek için ABD ve NATO tatbikatlarını belirli aralıklarla yaptıklarını kaydetti.

Nuland, 'Karadeniz´i açık tutmaya çalışıyoruz, bir taraftan da Romanya, Bulgaristan ve Türkiye ile çalışıyoruz. Türkiye (Ukrayna´da) çatışmalar başladığından bu yana savaş gemilerinin geçişini engellemek için Montrö Sözleşmesi kapsamında güçlü adımlar attı. Bu konular üzerine çalışıyoruz.' dedi.

POLONYA´NIN SAVAŞ UÇAĞI ADIMI

Polonya´nın, MIG-29 uçaklarını 'hemen ve ücretsiz' ABD´nin Almanya´daki üssüne göndermeye hazır olduğu açıklamasına ilişkin Nuland, 'Buraya gelirken Polonya´nın açıklamasını gördüm. Benim bildiğim kadarıyla, uçakların ABD´nin emrine verilmesi konusu daha önce ABD´ye danışılmadı' diye konuştu.

Nuland, son birkaç gündür uçakların Ukrayna´ya verilmesi konusunda Polonya ile görüşmeler yaptıklarını belirterek, 'Masama döndüğümde, Polonya´nın bu uçakları ABD´ye verme önerisine nasıl cevap vereceğimizi değerlendireceğim' dedi.

Polonya´nın Rusya ile savaşta olan Ukrayna´ya kendi MiG-29´larını vereceği ve buna karşılık ise ABD´nin Polonya´ya F-16 vereceği iddia edilmişti.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ülkesinin Ukrayna´ya savaş uçağı göndermesinin savaşa girmek anlamına geleceğini belirterek, bu nedenle Ukrayna´ya savaş uçağı göndermeyeceklerini duyurmuştu.

 

 



20° / 11.9°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor