• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

ABD´den ´Yemen´de kara operasyonları´ itirafı

ABD´den ´Yemen´de kara operasyonları´ itirafı

Pentagon, ilk kez Yemen´de hava operasyonlarının yanısıra kara operasyonları da yürüttüğünü kabul etti.

 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suudi Arabistan ile İran arasındaki rekabetin sahnelerinden biri olan Yemen´deki operasyonları hakkında sessizliğini bozdu. Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun Mart 2015´te Şii Husilerin iktidarı ele geçirmesi üzerine saldırıya geçtiği Yemen´de o zamandan beri Kaide ve IŞİD belli bölgelerde güçlendi. Yemen´de IŞİD´in çapının ikiye katlandığını söyleyen Pentagon, ilk kez Yemen´de ´bir dizi kara operasyonu´ yürüttüğünü kabul etti. 

2017´DE 120´DEN FAZLA HAVA SALDIRISI

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı´ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada ´´ABD güçleri 2017 yılında 120´den fazla hava saldırısı ve birçok kara operasyonu yürüttü. Amaç, Arap Yarımadası Kaidesi ve Yemen IŞİD´inin, Yemen´de yönetimin olmadığı yerleri terörist toplama, eğitme ve tüm dünyaya terör ihraç etme merkezlerine çevirme kabiliyetini sekteye uğratmak´´ denildi.

SURİYE VE IRAK İÇİN DÜZENLİ AÇIKLAMA

Bu, Trump yönetiminin ABD´nin Yemen´deki terörle mücadele operasyonlarının çapı hakkında ilk açıklaması. Daha önce ara ara gelen haberler üzerine ABD´nin Yemen operasyonlarına şöyle bir değinen açıklamalar yapılıyordu. Pentagon, Suriye ve Irak´ta IŞİD´e karşı verilen savaşla ilgili yaptığı düzenli açıklamaları Yemen için yapmıyor. 

ASKERİ CANKAYBI

Ocak ayında Yemen´de Arap Yarımadası Kaidesi´ne yönelik kara operasyonunda ABD Donanması´nın ´Seals´ isimli özel kuvvetlerinin sıkı direnişle karşılaştığı ve William Ryan Owens isimli askerin öldüğü açıklanmıştı. ABD Başkanı Donald Trump operasyondan ´muazzam başarı´ diye söz edince Senatör John McCain gibi Cumhuriyetçilerin de tepkisini çekmişti. Yemen´de ekimde IŞİD´in iki eğitim kampında 50 militanın ve geçen ay üç Kaide liderinin öldürüldüğü de açıklandı.

IŞİD YENİ ÜSLER ARIYOR

Artık Trump yönetimi Suriye ve Irak´ta IŞİD´in yenildiğinden söz ederken ABD´li askeri yetkililer militanların Afrika´dan Afganistan´a uzanan coğrafyada üslenecek yeni bölgeler bulabileceği üzerinde duruyor. Afrika Boynuzu bölgesinde Somali´deki cihatçılara yönelik hava saldırılarını tırmandıran ABD´nin ekimde Nijer´de operasyon yapan Yeşil Bereliler ekibinin pusuya düşürülmesiyle bir askeri öldü.



17° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor