Tarih: 21.12.2016 08:59

AB´den Gümrük Birliği adımı

Facebook Twitter Linked-in

 

Arupa Komisyonu, Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasını güncelleştirme konusunda resmen yetki aldı.

AB´ye üye ülkeler, 1995´te Türkiye ile imzalanan anlaşmanın kapsamını genişletmek amacıyla, müzakere yetkisini Avrupa Komisyonu´na devretti.

NTV´nin haberine göre müzakereye açılacak olan yeni anlaşmanın ayrıntılarını Avrupa Komisyonu´nun Başkan Yardımcısı Frans Timmermans açıklayacak. Yapılacak değişiklik, AB´ye gümrük kısıtlaması olmadan tarım, süt ve sanayi ürünlerini ihraç etmenin önünü açacak.

Tarım ürünlerinin neredeyse hepsi Avrupa Birliği pazarına giriş yapabilecek. Türkiye, Avrupa Birliği´nin kamu ihalelerine katılma hakkına da sahip olacak. Avrupa Birliği´ne üye ülkelerdeki firmalar da Türkiye´de yatırım hacimlerini arttırabilecek. Ayrıca ürünlerini hem AB pazarına hem de 3´üncü ülkelere ihraç edebilecekler.

AB´nin üçüncü ülkelerle imzalayacağı serbest ticaret anlaşmaları Türkiye´yi de kapsayacak. Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamı oldukça dar. Birçok ürün AB ülkelerine satılamıyor. Yaklaşık 2 yıl sürecek olan müzakerelerin Aralık 2018´de sona ermesi hedefleniyor. Yeni anlaşmayla 10 yılda Türkiye, Avrupa Birliği arasındaki ticaret hacminin yüzde 50 artırılması hedefleniyor.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —