Tarih: 08.01.2019 16:49

AB´den İran´a yaptırım kararı

Facebook Twitter Linked-in

 

Danimarka Dışişleri Bakanı Samuelsen, Twitter´dan, kendi topraklarında suikast girişiminde bulunduğu iddiasıyla İran´a yaptırım uygulanacağını duyurdu.

Samuelsen, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: 

'Avrupa dış politikası için önemli bir gün! AB, İran istihbarat servisine, Avrupa topraklarında suikast planladığı için yaptırım uygulamaya karar verdi. Bu tür davranışların AB´de kabul edilmeyeceğini göstermek için çok güçlü bir karar.'

​Danimarka Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde, İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığına bağlı, İç İstihbarat Müdürlüğü ve Başkanı Said Haşimi Moghadam´ın, AB´nin terör örgütleri listesine dahil edildiği açıklandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Samuelsen, başka hiçbir ülkenin istihbarat biriminin AB´nin terör örgütleri listesinde olmadığına dikkati çekerek AB olarak, İran´a çok net bir sinyal verildiğini kaydetti.

Danimarka, İran´ın eylülde kendi topraklarında suikast girişiminde bulunduğu iddiasıyla AB´de bu ülkeye yaptırım için destek arıyordu.

NE OLMUŞTU? 

İran, terör örgütü olarak gördüğü Ahvaz´ın Kurtuluşu için Arap Mücadelesi Hareketi´nin (ASMLA) Danimarka liderini öldürmeye çalışmakla suçlanıyor.

Danimarka´da 28 Eylül 2018´de gerçekleştirilen operasyonda, 'bazı kişileri öldürmeye çalıştığı' iddia edilen İran istihbaratına mensup bir kişinin yakalandığı açıklanmıştı.

İran´ın güneydoğusundaki Ahvaz kentinde, 22 Eylül 2018´de, 25 kişinin hayatını kaybettiği askeri törene düzenlenen saldırının sorumluluğunu ASMLA´nın bir kolu olan Ahvaz Ulusal Direnişi adlı örgüt üstlenmişti.

ASMLA´nın kurucusu Ahmed Mola Nissi de 8 Kasım 2017´de Hollanda´nın Lahey kentinde evinin önünde suikasta uğramıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —