• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

AB´den Libya´ya şişme bot yasağı

AB´den Libya´ya şişme bot yasağı

Akdeniz´den Avrupa´ya insan kaçakçılığının önüne geçmeyi amaçlayan AB, üye ülkelerin Libya´ya şişme bot ve tekne motoru satışını yasaklayabilmesi konusunda anlaştı.

 

Brüksel´de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Libya´ya şişme bot ve tekne motoru satışına sınırlama getirilebilmesi için mutabakata vardı. 

Toplantı sonrası yapılan açıklamaya göre, AB üyesi ülkeler, söz konusu bot ve motorların ´insan kaçakçılarınca kullanılacağına kanaat getirmek için haklı gerekçelere sahip oldukları´ takdirde, Libya´ya ihraç edilmelerini yasaklayabilecekler.

BAŞARI ŞANSI DÜŞÜK

Deutsche Welle Türkçe´nin haberine göre, açıklamada, alınan önlemin AB´den transit geçiş yaparak Libya´ya giden ürünleri de kapsadığı ancak balıkçılar gibi meşru ihtiyaç sahiplerini içermediği belirtildi. Ancak hem balıkçıların bu yasaktan etkilenmemeleri, hem de Libya´nın komşu ülkelerden şişme bot ve tekne motoru sağlamaya devam edebilecek olması, AB tarafından getirilen yaptırımın başarıya ulaşma şansını düşürüyor. 

Uluslararası Göç Örgütü´ne göre, sene başından bu yana kaçak yollarla Akdeniz´i geçen 100 bini aşkın göçmenin yüzde 84´i bot ya da tekneyle Libya´dan İtalya´ya ulaştı. Bu güzergâhta gerçekleşen ve güvenlik açısından hayati derecede tehlikeli olan kaçak geçişler, son haftalarda ise yoğunlaştı.



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor