Tarih: 13.07.2015 10:10

ABD İle Türkiye Arasında Suriye Sınır Görüşmeleri

Facebook Twitter Linked-in

 

Reuters

Üst düzey ABD yetkilileri Türkiye`ye, Suriye ile aralarındaki sınırdan cihatçıların geçmesini engellemek için daha fazlasını yapması çağrısında bulundu ve NATO`nun bu iki müttefiki arasında DAİŞ`le mücadelede Kürt milislerin rolü konusunda fikir ayrılığı olduğu görülüyor.

ABD Başkanı Barack Obama tarafından DAİŞ`e karşı bir koalisyon oluşturmak üzere atanan emekli General John Allen salı ve çarşamba günü DAİŞ`e karşı mücadelede ortak çabalar konusunda Türk mevkidaşlarıyla görüşmek üzere Ankara`daydı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad`ın görevden uzaklaştırılması gerektiğini düşünen ve Kürt militanların toprak kazanımlarının kendi Kürtleri içerisinde ayrılıkçı hissiyatı ateşleyeceğini düşünen Türkiye bu koalisyonun gönülsüz bir ortağı.

Türkiye, ABD`nin hava saldırılarıyla desteklenen Suriyeli Kürt PYD güçlerinin DAİŞ militanlarını Suriye`nin Türkiye sınırındaki kasabalardan uzaklaştırmasını endişeyle izliyor.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Ahmet Berat Çonkar Reuters`e yaptığı açıklamada şöyle konuştu: 'Türkiye`nin belli bazı koşulları var ve bunları ABD ile görüşüyor. Müttefiklerimizin Türkiye`nin hassasiyetlerini anlaması önemli.'

Çonkar son haftalarda Suriye`nin kuzeyindeki çatışmalardan ötürü yerlerinden olan Suriyeli Türkmenlerin korunması ve Türkiye`ye yönelik yeni bir mülteci dalgasının önlenmesinin Ankara`nın öncelikleri arasında olduğunu söyledi.

Görüşmelerde yer almayan Çonkar Türkiye`nin PYD`yi, Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile bağlantısı olduğu müddetçe terörist bir örgüt olarak görmeye devam edeceğini söyledi.

Bu Ankara ile Washington`ın ayrı düştükleri bir konu.

ABD Savunma Müsteşarı Ash Carter, Allen`in heyetinin Türk yetkilileri savaşçıların ve teçhizatların DAİŞ`e geçişini engellemek için sınır güvenliğini artırmaları yönünde sıkıştırdığını söyledi.

Carter ayrıca Washington`ın 'Türkleri kendi oyununun içine sokmak' istediğini belirtti ve şöyle dedi: 'Türkiye bir NATO müttefiki. Güneylerinde istikrar sağlanması onların menfaatine. Sanıyorum sınır boyunca daha fazlasını yapabilirler.'

Türkiye, savaşçıların sınırı aşarak DAİŞ`e katılmasını engellemek konusunda daha fazlasını yapmadığı için bazı Batılı ülkelerin eleştirisine maruz kalıyor. Türkiye ise Batı`daki millî istihbarat teşkilatlarının en baştan kendi vatandaşlarının radikalleşmesini ve Türkiye`ye seyahat etmelerini engellemesi gerektiğini savunuyor. (İngiliz Haber Ajansı REUTERS - 08 Temmuz 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —