ABD-İsrail ilişkilerinde ilklerin krizi

ABD-İsrail ilişkilerinde ilklerin krizi

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD ziyaretinin yarattığı krizin iki ülke ilişkilerini değiştirmesi güç görünüyor. Ancak, özellikle ABD’nin İsrail’e yaklaşımı ve ABD iç siyaseti açısından önemli bir dönüm noktası olmaya aday.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yapılan tüm çağrılara ve itirazlara rağmen vazgeçmediği Washington ziyareti, ABD’de bugüne kadar görülmemiş gelişmelerin yaşanmasına ve dokunulmaz kabul edilen İsrail ile ikili ilişkilerin tartışılmaya başlanmasına neden oluyor.

Bir yandan İsrail’e hem yüksek sesle eleştiriler yöneltiliyor, hem de somut tepkiler ortaya konuyor.

Kamuoyu da ikiye bölünmüş durumda ve Netanyahu’ya yapılan davetin yanlış olduğunu düşünenler çoğunlukta.

Hepsinden önemlisi, Netanyahu’nun bizzat Washington’a gelerek İran’la yürütülen nükleer müzakereleri eleştirmesi ABD’ye geri adım attıracak gibi durmuyor.

Washington’da bulunan Institute for Policy Studies analistlerinden Phyllis Bennis’e göre, bu ziyaret iki açıdan büyük önem taşıyor.

Ziyareti değerlendiren Bennis, “İlk olarak, ABD’nin İsrail’e yönelik dış politikasında herhangi bir değişim olmasa da son dönemde kamuoyunun ve basının İsrail’e yaklaşımında önemli değişiklikler var. İkinci önemli nokta, Netanyahu burada, açık açık demeyecek ama, İran’la savaşa girilmesi için destek isteyecek, soruna çözüm bulunması için değil. İran’la savaş, ABD’nin değil, İsrail’in işine gelen bir durum ve Netanyahu’nun çabası ABD’yi müzakerelerden vazgeçirmeye yeterli olmayacak” diyor.

ABD kamuoyu ziyareti yanlış buluyor

Bennis’in bahsettiği kamuoyunun İsrail’e bakışındaki farklılık son yapılan kamuoyu yoklamalarına da yansımış durumda.

NBC ile Wall Street Journal’ın ortak düzenlediği bir anket, ABD kamuoyunun yüzde 48’inin bu davetin yanlış olduğunu düşündüğünü ortaya koydu.

Daveti destekleyenlerin oranı yüzde 30’da kalırken, katılımcıların yüzde 22’si de konu hakkında yorum yapacak kadar bilgisi olmadığını söylüyor.

Kamuoyu yoklamasındaki bu ayrışmayı Kongre üyelerinin tavrında da görmek mümkün.

Çoğu Demokrat, 50’yi aşkın Kongre üyesi çeşitli gerekçeler öne sürerek, Netanyahu’nun konuşmasına katılmayacaklarını açıkladı.

Birçok yorumcu, bunun daha önce görülmemiş bir durum olduğunu vurguluyor.

Beyaz Saray`ın ilk açıklamaları sertti

İran’la görüşmelerin kritik bir aşamasına denk gelen ve ABD’yi ikiye bölen bu ziyaret en başından beri tartışmalı.

Çünkü daveti yapan ABD yönetimi değil, Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner.

Üstelik bu daveti, tarih kesinleşene kadar Beyaz Saray’a haber vermeden, İsrail’in Washington büyükelçisiyle birlikte çalışarak organize etti.

Temsilciler Meclisi’nin başındaki ismin Başkan’a danışmadan bir başka ülkenin liderini konuşmaya davet etmesi ABD tarihinde bir ilk.

Dahası, davet edilen isim de Başkan Barack Obama ile arasının iyi olmadığı bilinen bir lider.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Foundation for Middle East Peace’in Başkanı Matthew Duss, ABD ile İsrail arasında görülen yüksek tansiyonun `kişisel değil, siyasi bir mesele` olduğunu savunuyor.

Duss, Tablet dergisine yazdığı yazıda, Obama’nın İran’a yönelik politikasının oluşturduğu yeni dengenin İsrail’i rahatsız ettiğini ifade ediyor.

Bu gerilim özellikle ABD kanadından gelen açıklamalarda kendini gösteriyor.

ABD yönetimi ilk tepkisini, Netanyahu’ya ziyareti erteleme çağrısı yaparak verdi. Ayrıca, Obama da Dışişleri Bakanı John Kerry de Netanyahu’ya randevu vermedi.

Obama’nın yakın çalışma arkadaşlarından Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Netanyahu’nun Kongre’de konuşmasını ABD-İsrail ilişkileri açısından `yıkıcı` bir gelişme olarak tanımladı.

Netanyahu`nun gelişiyle mesajlar yumuşadı

Ancak, bu sert açıklamalar, ziyaretle birlikte yerini daha yumuşak mesajlara bıraktı. Önce Kerry, İsviçre’deki Birleşmiş Milletler toplantısında İsrail’i savundu.

Sonra Obama, Reuters’a verdiği röportajda bu ziyaretin `ilişkilere kalıcı hasar` vermeyeceğini söyledi.

Rice de en güçlü Yahudi lobisi olarak bilinen AIPAC’ın düzenlediği Kongre’de dün yaptığı ve bolca İbranice alıntılara yer verdiği konuşmada, bir yandan İsrail’i asla yalnız bırakmayacaklarını söyledi, bir yandan da İran politikasını savundu.

`ABD’den İsrail’e artık açık çek yok`

CUNY Brooklyn College öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Louis Fishman, bu krizin ilişkilerin özünde uzun vadede bir değişime neden olmayacağı görüşünde.

Fishman, “İki taraf da birbirini suçladıktan sonra, şimdi bu olayı geride bırakmaya çalışıyor gibi görünüyor. Yine de bu olay, İsrail’in ABD’de iç siyasette önemli bir konu haline gelmeye başladığını gösteriyor. Bu süreç, İsrail’i barış sürecinde adım atmaya zorlayan ve politikalarının artık ABD’den açık çek almadığını gösteren olumlu bir gelişme olarak da görülebilir” diyor.

Yaşanan krizin, ABD ve İsrail ilişkilerinin özünde önemli bir değişim yaratması beklenmiyor. Ancak, bu krizin ABD’de İsrail’in “eleştirilemez” olmasının yarattığı rahatsızlıkların bir dışavurumu olduğunu düşünenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar çok.

Harvard Üniversitesi öğretim üyelerinden Stephen Walt, Foreign Policy’nin internet sitesindeki blogunda yazdığı yazıda, bugüne kadar ABD’li siyasetçilerin İsrail ile ABD’nin arasında bir göbek bağı varmış gibi davrandıklarına ve İsrail’e hiçbir eleştiri yapamadıklarına dikkat çekiyor.

Walt, “Bu nedenle Ortadoğu sorununa iki devletli çözüm, Gazze’de sivillerin öldürülmesi, İsrail’in nükleer silah sahibi olduğunu açıkça kabul etmemesinin ABD’yi düşürdüğü zor durum gibi karmaşık meseleleri tartışmak bugüne kadar hep çok zor oldu. Ancak Boehner ile Bibi’nin (Neyanyahu) çevirdiği oyun, bu tavırdan rahatsızlık duyanların rahatsızlıklarını üstü kapalı da olsa dile getirmeye başlamalarını sağladı” diyor.

Bu ziyaret ve etrafında gelişen tartışmalar, ABD’de birçok ilkin yaşanmasına ve daha önce açıkça dile getirilemeyen birçok görüşün yüksek sesle söylenmesine neden oluyor.

ABD ile İsrail arasındaki sıkı dostluğun ve müttefiklik ilişkisinin bozulmasını beklemek çok güç.

Ancak, bundan sonra ABD yönetimlerinin İsrail politikalarını yeri geldiğinde eleştirmeye devam ettiğini ve kendi çıkarlarına zarar veren konularda İsrail’le çok açık görüş ayrılıklarına girdiğini görmek ise hiç de şaşırtıcı olmayacak.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading