• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

ABD´li diplomatlar, Dışişleri Bakanı Tillerson´a ateş püskürüyor

ABD´li diplomatlar, Dışişleri Bakanı Tillerson´a ateş püskürüyor

ABD´li diplomatların Tillerson´ı çocuk askerleri önlemeye yönelik federal yasayı çiğnemekle suçladığına dair iç yazışmalar ortaya çıktı.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı´nda sıradışı gelişmeler yaşandığı belirtildi. En az 12 bakanlık yetkilisinin, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson´ı, yabancı orduların çocukları asker yapmasını önlemeye yönelik bir Amerikan federal yasasını ihlal etmekle suçladığına dair belgeler ortaya çıktı.

AFGANİSTAN, IRAK, MYANMAR´A TORPİL 

Reuters haber ajansı, ABD Dışişleri´nde muhalif diplomatların Tillerson´a karşı isyanıyla ilgili özel haberinde, bakanlığın bu konuyla ilgili iç yazışmalarını gördüğünü belirtti. Buna göre Tillerson, ABD´nin çocuk asker kullanan ülkeleri tespit ettiği listeye bu yıl Myanmar, Irak ve Afganistan´ı almamaya karar verdi. Oysa bölge büroları ile büyükelçilikler alınmaları için sözbirliği etmişti ve bakanlık bu ülkelerle ilgili kamuoyuna açıklama yapmıştı.

´ÇİN´E KARŞI MYANMAR KARTI´

Bu yüzden Tillerson, ABD´nin Çocuk Askerleri Önleme Yasası´nı çiğnemekle suçlanıyor. Amacı ise yıllık listeye almayarak Afganistan, Irak, Myanmar´a Amerikan askeri yardımı verilmesini sekteye uğratmamaktı. Raporlara göre Irak hükümet güçlerine bağlı milisler, Afganistan´da ABD´nin desteklediği milisler ve Myanmar ordusunun saflarında çocuk askerler var. Afganistan ve Irak´ta hala savaşan Washington´ın, Myanmar´ı da Çin´in Güneydoğu Asya´daki nüfuzuna karşı fren olarak kullanmayı planladığı belirtildi. 

´İTİBARIMIZ İKİ PARALIK EDİLDİ´ 

Reuters, 28 Temmuz´daki bir iç yazışmada şöyle denildiğini aktardı: ´´Bu, ABD yasalarını çiğnemenin ötesinde ABD hükümetinin öncelikli diplomatik teçhizatı olan Dışişleri´nin rapor ve analizlerinin itibarını tehlikeye atmaktadır.´´



14° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor