• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

ABD´li ekonomist Kirkegaard: Trump´ın ekonomi ve ticaret politikaları, tam anlamıyla felaket

ABD´li ekonomist Kirkegaard: Trump´ın ekonomi ve ticaret politikaları, tam anlamıyla felaket

ABD´de ekonomi alanında çalışma yapan Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü (Peterson Institute for International Economics) ekonomistlerinden Jacob Kirkegaard, ABD Başkanı Donald Trump´ın ekonomi ve ticaret politikalarını 'tam anlamıyla

 

Hürriyet´ten İpek Yezdani´nin sorularını yanıtlayan Kirkegaard, Trump yönetiminin ticaret politikalarının en çok ABD´ye zarar vereceğini iddia ederken, 'Türkiye de dahil diğer ülkelere uygulanan ek vergilere karşı bütün dünyadan ABD´ye misilleme gelecek, bunun ABD açısından bedelinin ağır olacağından hiç şüphem yok' dedi. 

Kirkegaard, 'Başkan Trump´ın şu andaki ekonomi ve ticari politikalarını hem ABD açısında hem de küresel ekonomi açısından tam anlamıyla bir felaket olarak görüyorum' ifadesini kullandı.

‘Küresel ticaret savaşları´ yerine ‘ABD´nin dünyanın geri kalanına karşı yürüttüğü´ küresel bir savaş olduğunu söyleyen Kirkegaard, 'ABD, daha önce üzerinde anlaşmaya varılan uluslararası ticaret anlaşmalarından uzaklaşıyor ve birçok ülkeye ek vergiler uyguluyor. Haliyle daha sonra da bu ülkeler ABD´ye karşı missilleme yapıyor. Bundan da en çok Amerika zarar görecek' dedi.

‘AKILSIZCA BİR HAREKET´

Trump´ın Türkiye´de doların yükseldiği bir dönemde Türkiye´den çelik ve alüminyum ithalatına uygulanan ek verginin yükseltileceğini açıklamasını ‘akılsızca´ bir hareket olarak niteleyen Kirkegaard, şöyle konuştu: 

'Türkiye´deki makro ekonomik sorunların yanı sıra Donald Trump´ın attığı tweet de tetikleyici bir unsur oldu. Dürüst olmak gerekirse Trump´ın, ABD Başkanı´nın böyle bir tweet atarken ne tür bir siyasi sinyal gönderdiğini ve bunun yol açacağı etkileri anladığını zannetmiyorum' dedi. Ünlü ekonomist, Trump´ın bunu Türk ekonomisine karşı kasıtlı bir hareket olsun diye yapıp yapmadığının ucu açık bir soru olduğunu vurguladı. Kirkegaard, Trump´ın attığı tweetin, Trump için, Türkiye´nin bir NATO müttefiki olarak değerinin çok sınırlı olduğunu gösterdiğini söylerken, 'Trump son birkaç aydır NATO´ya değer vermediğini tekraren gösterdi. Finansal dalgalanmayı da bu tetikledi. Çünkü çelik ve alüminyum ithalatına uygulanan ek verginin iki katına çıkarılması, tek başına güçlü değil, asıl etkili olan Trump´ın siyasi olarak verdiği mesajlar oldu, ki bence orada da yanlış hareket etti.'



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor