ABD´li risk danışmanları: Putin, ABD´nin bıraktığı jeopolitik boşluğu silah gibi kullanacak

ABD´li risk danışmanları: Putin, ABD´nin bıraktığı jeopolitik boşluğu silah gibi kullanacak

Etkili Rus blog yazarı İvan Danilov, önde gelen ABD´li risk danışmanlığı firması Eurasia Group´un yayınladığı 2018 yılı için temel jeopolitik riskler sıralamasını değerlendirdi.

 

2018´de Batılı siyasi uzmanların en çok kullanacağı sözcüğün ‘güç boşluğu´ olup onun Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin´in elinde bir silah olarak yorumlanacağı tahmininde bulunan Danilov, ‘güç boşluğu´ ile ilgili açıklamaların son iki haftada hem Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel hem de ABD´nin önde gelen risk danımanlığı şirketi Eurasia Group tarafından yapıldığına dikkat çekti. 

G7 YERİNE G0 MODELİ

Blog yazarının aktardığına göre, ABD´li uzmanlar hazırladığı risk analizinde 2011 yılında daha önce G7 tarafından yönetilen dünyada yaşanan önemli değişim sonucunda G7 yerini G0 modelinin aldığını ileri sürdü. Sözü geçen G0 modeliyle yönetilen dünyada ABD´nin dünya hegemonu statüsüne sahip olmaya kalmaya devam edecek kadar güçlü olmadığı, başka devletlerin ise ABD´nin yerine geçmeye çalışacağına kendi iç sorunlarıyla uğraşmak zorunda kaldığı iddia edildi.

Danilov´un yazısında Eurasia Group´un 2018 yılı için öngördüğü temel riskler arasında ABD´nin zayıflaması sonucunda oluşan jeopolitik boşluğun yine de doldurulmaya başlayacağı ihtimalinin yer aldığının altı çiziliyor. 

ABD´li uzmanların raporunda bu bakımdan en önemli güçler olarak Çin ve Rusya olarak görülüyor. Eurasia Group´un yayınladığı raporda Vladimir Putin´in ABD´nin Suriye´deki varlığına son vermek için çaba göstereceği, ABD´nin ulusal güvenliği için siber tehditler yaratacağı ve Trump´ın Rusya ile ilişkileri düzeltmesini engelleyen en etkili Cumhuriyetçilerin itibarının zedelenmesini amaçlayan bir sürü belgenin Amerikan medyasına sızmasını sağlayacağı iddia edildi.

´ABD GÜÇ KAYBETTİKÇE RUSYA VE ÇİN GÜÇLENİYOR´

Danilov, raporda sıralanan tüm riskler birleştirildiğinde ‘sorunlarla doldurulan boşluk´ förmülünün karşımıza çıktığını vurgulayarak geçenlerde Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel´in Spiegel dergisine demecinde yaptığı açıklamaları hatırlattı. Gabriel, ABD dünya arenasındaki gücünü kaybettikçe sonucunda oluşan siyasi boşluğun Çin ve Rusya tarafından doldurulduğunu ifade etmişti. Gabriel ayrıca Çin´in küresel ticaretteki boşluğunu, Rusya´nın ise Suriye´deki durumda görüldüğü gibi güç dengesindeki boşluğunu doldurduğunun altını çizmişti.


Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading