• BIST 100

    10005,32%0,90
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68

ABD´li risk danışmanları: Putin, ABD´nin bıraktığı jeopolitik boşluğu silah gibi kullanacak

ABD´li risk danışmanları: Putin, ABD´nin bıraktığı jeopolitik boşluğu silah gibi kullanacak

Etkili Rus blog yazarı İvan Danilov, önde gelen ABD´li risk danışmanlığı firması Eurasia Group´un yayınladığı 2018 yılı için temel jeopolitik riskler sıralamasını değerlendirdi.

 

2018´de Batılı siyasi uzmanların en çok kullanacağı sözcüğün ‘güç boşluğu´ olup onun Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin´in elinde bir silah olarak yorumlanacağı tahmininde bulunan Danilov, ‘güç boşluğu´ ile ilgili açıklamaların son iki haftada hem Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel hem de ABD´nin önde gelen risk danımanlığı şirketi Eurasia Group tarafından yapıldığına dikkat çekti. 

G7 YERİNE G0 MODELİ

Blog yazarının aktardığına göre, ABD´li uzmanlar hazırladığı risk analizinde 2011 yılında daha önce G7 tarafından yönetilen dünyada yaşanan önemli değişim sonucunda G7 yerini G0 modelinin aldığını ileri sürdü. Sözü geçen G0 modeliyle yönetilen dünyada ABD´nin dünya hegemonu statüsüne sahip olmaya kalmaya devam edecek kadar güçlü olmadığı, başka devletlerin ise ABD´nin yerine geçmeye çalışacağına kendi iç sorunlarıyla uğraşmak zorunda kaldığı iddia edildi.

Danilov´un yazısında Eurasia Group´un 2018 yılı için öngördüğü temel riskler arasında ABD´nin zayıflaması sonucunda oluşan jeopolitik boşluğun yine de doldurulmaya başlayacağı ihtimalinin yer aldığının altı çiziliyor. 

ABD´li uzmanların raporunda bu bakımdan en önemli güçler olarak Çin ve Rusya olarak görülüyor. Eurasia Group´un yayınladığı raporda Vladimir Putin´in ABD´nin Suriye´deki varlığına son vermek için çaba göstereceği, ABD´nin ulusal güvenliği için siber tehditler yaratacağı ve Trump´ın Rusya ile ilişkileri düzeltmesini engelleyen en etkili Cumhuriyetçilerin itibarının zedelenmesini amaçlayan bir sürü belgenin Amerikan medyasına sızmasını sağlayacağı iddia edildi.

´ABD GÜÇ KAYBETTİKÇE RUSYA VE ÇİN GÜÇLENİYOR´

Danilov, raporda sıralanan tüm riskler birleştirildiğinde ‘sorunlarla doldurulan boşluk´ förmülünün karşımıza çıktığını vurgulayarak geçenlerde Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel´in Spiegel dergisine demecinde yaptığı açıklamaları hatırlattı. Gabriel, ABD dünya arenasındaki gücünü kaybettikçe sonucunda oluşan siyasi boşluğun Çin ve Rusya tarafından doldurulduğunu ifade etmişti. Gabriel ayrıca Çin´in küresel ticaretteki boşluğunu, Rusya´nın ise Suriye´deki durumda görüldüğü gibi güç dengesindeki boşluğunu doldurduğunun altını çizmişti.


17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor