Tarih: 07.02.2017 12:46

ABD´li teknoloji devlerinden Trump´ın vize yasağına karşı hukuki girişim

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD´de 127 teknoloji şirketi,  ABD Başkanı Donald Trump´ın yedi İslam ülkesine uyguladığı vize ve ülkeye giriş yasağına karşı hukuki girişimde bulundu.

Google, Apple, Microsoft, Facebook, Twitter, Intel, Netflix, Tesla ve SapaceX gibi ABD´deki büyük şirketlerin yöneticilerinin imzaladığı ortak bildiride, Trump´ın vize yasağının ülkedeki göçmen kanunlarını ve ABD Anayasası´nı ihlal ettiği öne sürüldü.

Bildiride, Trump´ın vize yasağının ABD´nin kanunlarında ani değişim yarattığı belirtilerek, Amerikalı firmalara önemli derecede zarar verebileceği vurgulandı. Şirket yöneticilerinin imzaladığı bildiri, San Francisco´daki 9´uncu Bölge Temyiz Mahkemesine sunuldu. 

VİZE YASAĞI ASKIYA ALINMIŞTI 

Uzmanlar, bu hukuki girişimin Trump´a karşı açılan bir dava olmadığına dikkat çekerek, şirket yetkililerinin imzaladıkları bildirinin temyiz mahkemesinde göz önüne alınmasını talep ettiklerini belirtti.

Washington eyaleti Seattle kentinin Federal Yargıcı James Robart, geçen cuma ABD Başkanı Donald Trump´ın vize yasağını askıya almıştı. Adalet Bakanlığı ise yasağın tekrar yürürlüğe konulması için San Francisco´daki Temyiz Mahkemesine başvurmuştu ancak söz konusu mahkeme, pazar sabahı Adalet Bakanlığı´nın talebini reddetmişti.

EN ZENGİN 500 ŞİRKETİN 200´Ü GÖÇMENLERİN 

Teknoloji firmaları, Trump´ın kararının söz konusu firmaların ABD´deki merkezlerinde ve yurtdışındaki şubelerinde çalışan üstdüzey yöneticileri için küresel ölçekte bir düzensizlik yaratacağı görüşünde. Daha önce  de internet arama motoru Google, 200 çalışanının bu karardan etkileneceğini  belirtmişti, bilgisayar yazılım devi Microsoft ise söz konusu rakamın kendileri için 75´in üzerine çıkabileceğini açıklamıştı.

Öte yandan firmaların kaleme aldığı bildiride aralarında Apple, Kraft, Ford, General Electric, AT&T, Google, McDonald´s, Boeing ve Disney gibi firmaların bulunduğu en zengin 500 ABD´li şirketin 200´ünün doğrudan göçmen ya da göçmen çocukları tarafından kurulduğu hatırlatılıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —