• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

ABD´li uzmanlardan ‘Kuzey Akımı´ yorumu

ABD´li uzmanlardan ‘Kuzey Akımı´ yorumu

ABD´li uzmanlar, Washington´da düzenlenen bir konferansta ‘Kuzey Akımı´ projesinin Avrupa´da birleşik bir enerji pazarının kurulmasını engellediğini ve jeopolitik bir proje olduğunu belirtti.

 

Eski ABD büyükelçisi ve Avrupa&Avrasya ve Atlantik Konseyinden sorumlu müsteşar yardımcısı Matthew Bryza, 'Kuzey Akımı Avrupa´da birleşik bir enerji pazarının kurulmasını engelliyor' ifadelerini kullandı. 

Bryza, Avrupalıların zamanında ‘gaz pazarının bir Rus oyunu olduğunu´ itiraf ettiklerini de sözlerine ekledi.

Amerikan Savunma Bakanı eski yardımcısı Michael Carpenter ise Almanya Şansölyesi Angela Merkel´in Kuzey Akım´ın ‘ticari proje´ olduğunu söylediğini hatırlatarak, 'Belki de bu doğru, fakat Kuzeyı Akımı aynı zamanda jeopolitik bir proje' dedi.

Carpenter, bu proje olmasa dahi Rusya´nın Avrupa´ya gaz sevkiyatını gerçekleştirmek için yeterince imkânı bulunduğunu vurguladı.

ABD KARŞI ÇIKMAYA DEVAM EDECEK

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz ağustos ayında Rusya, İran ve Kuzey Kore´ye yeni yaptırımlar öngören yasa tasarısını onaylamıştı. Trump´ın onayladığı belge, özellikle de ABD liderinin Rusya´nın ihracata yönelik gaz boru hatlarına 1 yılda 5 milyon dolardan fazla veya tek seferde 1 milyon dolarlık yatırım yapan kişilere yaptırım uygulayabileceğine ilişkin madde içeriyor. Yasada ayrıca ABD´nin Kuzey Akımı-2 projesine karşı koymaya devam edecekleri belirtiliyor. 

Öte yandan Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev daha önce ABD´nin Avrupa enerji pazarına ilgi duyduğunu, Washington´ın Moskova´ya yaptırımlarının bazı bölümlerinin ABD´nin sıvılaştırılmış doğal gazının bu bölgede öne çıkarılmasını amaçladığını belirtmişti.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor