Tarih: 06.04.2017 19:59

´ABD´liler Çin´in ekonomik gücünden değil, askeri gelişmesinden rahatsız´

Facebook Twitter Linked-in

 

İlk kez bir araya gelecek olan Şi Cinping ve Donald Trump´ın görüşmesi öncesinde Pew Araştırma Merkezi, Amerikalıların Çin´e karşı tutumlarını konu alan bir sosyolojik araştırma gerçekleştirdi. Anketin sonuçları, Trump´ın başkanlık seçimlerinden önceki retoriğine rağmen Çin´i ekonomik tehdit olarak gören ABD vatandaşların sayısının azaldığını ortaya koydu. 

Moskova Üniversitesi Asya ve Afrika Çalışmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Andrey Karneyev, araştırmanın sonuçlarını Sputnik´e değerlendirdi.

´ABD, ÇİN´LE EKONOMİK SAVAŞIN ÜSTESİNDEN GELEMEZ´

Karneyev, ABD Başkanı Donald Trump´ın başkanlık seçimlerinden önce yürüttüğü kampanya çerçevesinde yaptığı konuşmaların büyük bir kısmında Çin´i eleştirmiş olmasına rağmen, seçimden sonra ise Trump´ın popülist söylemlerini destekleyenler dahi ABD´nin Çin´le ekonomik bir savaşın üstesinden gelemeyeceğini bildiğini söyledi.

ÇİN´İ EKONOMİK TEHDİT OLARAK GÖRENLERİN SAYISINDA AZALMA

Karneyev, 'Pew Araştırma Merkezi´nin araştırmasının sonuçları bu durumu yansıttı. Çin´in önde gelen ticaret devleti olarak imajında iyileşme oldu. İki ülke arasındaki ticari sıkıntılara gelince, burada da olumlu bir tablo var. 2012´de Amerikalıların yüzde 61´i ABD-Çin arasındaki ticari eksikleri sorun olarak görürken, şimdilerde bu kişilerin oranı yüzde 44´e düşmüş durumda. Beş yıl önce ankete katılanların yüzde 71´i ABD´de düşen istihdamdan Çin´in sorumlu tutulması gerektiği kanısındayken, en son yapılan anket ile bu şekilde düşünenlerin oranının yüzde 53´e düştüğü ortaya çıktı. Aynı zamanda Çin ile ilgili olumlu düşünceye sahip olanların oranıysa geçtiğimiz yıl yüzde 37 iken bu yıl yüzde 44´e çıkmış durumda. Pew Araştırma Merkezi´nin analistleri, Çin´in reytinginin bu ülkenin ekonomik tehdit algısının düşmesine bağlıyor' diye konuştu. 

´ÇİN´İN ASKERİ HAZIRLIKLARI, AMERİKALILARI ENDİŞELENDİRİYOR´

Öte yandan ABD toplumunda Çin´in yaptığı askeri hazırlıklardan duyulan fobilerin artış göstermekte olduğunun altını çizen Karneyev, 'Ankete katılanların en az 3´te biri Çin´i ABD için ana tehdit unsuru olarak görüyor. Amerikalıların yüzde 58´i, ABD´nin Asya´daki müttefiklerinin Çin´le çatışmaya girmeleri halinde Pekin´e karşı güç kullanılmasını gerektiğini düşünürken, tehditlerin en önemlisi olarak ise siber saldırılar gösteriliyor. Çin´in yapabileceği siber saldırılar, Amerikalıların yüzde 55´ini endişelendiriyor. Bu korkuların büyütülmesinde, Çinli ve Rus hacker´ların saldırılarını ayrıntılarıyla anlatan medyanın payı az değil. Ancak bu tür saldırılarla ilgili kesin deliller bir türlü sunulmadı' ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —