• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

ABD´nin, 20 yıl önce ´Novichok´ sinir gazına erişimi vardı

ABD´nin, 20 yıl önce ´Novichok´ sinir gazına erişimi vardı

İngiltere´de eski Rus ajanın zehirlenmesinde kullanılan ´Noviçok´ isimli zehirli gazın yaklaşık 20 yıl önce ABD ile Özbekistan arasında yakın işbirliğine konu olduğu ortaya çıktı.

 

The New York Times´ın 1999 yılında yayımladığı bir habere göre, Özbekistan ‘Novichok´ sinir gazının test edildiği alanları zararsızlaştırma süreci sırasında ABD ile yakın işbirliği yaptı. 

‘Novichok´ gazının üretildiği kilit işletmelerinden biri Özbekistan´ın Nukus kentinde bulunan Organik Kimya ve Teknoloji Devlet Bilimsel Araştırma Enstitüsüydü. Enstitünün çalışanlarından Vil Mirzayan, daha önce Sovyetler Birliği´nin uluslararası anlaşmaları ihlal ederek kimyasal silah ürettiğini iddia etmişti.

1999 yılında ABD Savunma Bakanlığı, Nukus kentindeki enstitüye ait tesisleri silahsızlandırma programı için 6 milyon dolar harcamayı planladığı yönünde Kongre´ye bilgi vermişti.

ABD SAVUNMA BAKANLIĞI İLE YAKIN İŞBİRLİĞİ

NYT´nin haberinde, 'Vatandaşların sağlığından ve zehirli maddelerin çevreye etkisinden endişe eden Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, kitle imha silahından vazgeçme kararını almıştı. O zamandan beri hükümeti, ABD Savunma Bakanlığı ile yakın işbirliği yapmaya başlayarak benzerleri hâlâ Rusya´da açık olan tesislere erişimi garanti etti' ifadelerine yer verildi.

Eski Rus ajan Skripal ve kızı Yuliya, 4 Mart Pazar günü İngiltere´de baygınlık geçirerek yoğun bakıma alınmıştı. İngiltere hükümeti, Skripal´in Rus yapımı sinir gazından zehirlendiğini iddia etmişti.



17° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor