Tarih: 13.10.2017 10:12

ABD´nin ardından İsrail de UNESCO´dan ayrılma hazırlıklarını başlattı

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD´nin 31 Aralık itibarıyla örgütten resmen ayrılacağını bugün UNESCO´ya bildirdiğini açıklamasının ardından, benzer bir girişim de İsrail´den geldi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü´nden (UNESCO) ayrılma hazırlıklarının başlatılması talimatını verdi. 

´ABD´NİN KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILANDI´

İsrail Başbakanlık Ofisi´nden yapılan açıklamada, 'Başbakan Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump´ın UNESCO´dan ayrılması kararını memnuniyetle karşılayarak, İsrail´in de ABD ile birlikte UNESCO´dan çekilmesi için Dışişleri Bakanlığı´na talimat vermiştir' ifadeleri yer aldı.

İsrail´in ‘işgalci güç´ olarak tanımlandığı ‘İşgal edilmiş Filistin´ başlıklı karar tasarısının UNESCO´da kabul edilmesinin ardından iki taraf arasındaki ilişkiler bozulmuştu. 

Kararın ardından İsrail, Birleşmiş Milletler´e fonlarından sağladığı yıllık ödemeyi azaltmıştı.

ABD´nin UNESCO üyeliğinden ayrılma kararında ´İsrail´e karşı tutunduğu tavrın etkili olduğu´ ileri sürülmüştü. Konuya ilişkin ABD´den yapılan açıklamada, '12 Ekim 2017´de Dışişleri Bakanlığı, ABD´nin UNESCO´dan geri çekilme ve kurumda daimi gözlemci statüsünde olma kararını, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova´ya iletmiştir. Bu, kolaylıkla alınan bir karar değildir; UNESCO´daki İsrail karşıtı tutumun devam etmesi ve kurumdaki yapısal reform ihtiyacı gibi ABD´nin taşıdığı endişelerin bir yansımasıdır' ifadelerine yer verilmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —